Da li su folije za otpušavanje wc šolje zaista efikasne?

Svi koji su osetili na svojoj koži, kako je to  kada im se zapuši wc šolja, obično prvo pokušaju sami da reše problem. Nekako najlakši i najbrži način, jeste da rešenje potražimo na internetu. Iako znamo za neki uspešni slučaj otpušavanja wc šolje, opet želimo da se informišemo o nekim novim ali povoljnim načinima, za koje nam nije potrebno pravo bogatstvo, kako bi ih isprobali i uštedeli novac za majstore.

  • Kako providna folija može otpušiti wc šolju?

Na internetu se može pronaći veliki broj saveta, pa tako svi znamo za prirodne rastvore od sode bikarbone, sirćeta i soli, sve do vakum gume, koju svi imamo u kući, a jedan od najpopularnijih načina iz kućne radinosti jeste i otpušavanje wc šolje uz pomoć providne folije.

Ova metoda postala je naročito popularna, zbog svoje jednostavnosti i isplativosti. Sve što vam je potrebno je nekoliko minuta i jedna providna kuhinjska folija, koja se zalepi po obodu wc šolje, kako bi se napravo vakum. Nakon toga se pusti voda i dolazi do odgušenja, odnosno izvlačenja tzv.čepa koji je doveo do zagušenja.

  • Koliko košta ovaj način otpušavanja wc šolje?

Otpušavanje wc šolje nastaje pod pritiskom, a najbolja stvar jeste što kupatilo ostaje čisto, nema izlivanja vode, jer folija sprečava da se zagađena voda izlije iz wc šolje, a uz to i sama folija košta svega sto dinara, što je čini veoma popularnim načinom, na koji možete pokušati da otpušite wc šolju.

Ipak, sve ove kućne metode za otpušavanje wc šolje, mogu biti efikasne, jedino kada  se radi o blagom zagušenju, gde nije potrebno mašinsko otpušavanje wc šolje.

Stvar je u tome da svi kućni recepti za odgušenje wc šolje, rade jedino u slučaju slabijih naslaga, koje se nisu taložile mesecima i koje nisu stvorile tvrdokorne naslage, koje je jedino moguće rešiti uz pomoć profesionalnog mašinskog odgušenja.

  • Da li kućni recepti za otpušavanje wc šolje stvarno pomažu?

Ukoliko je zagušenje u vašoj wc šolji blago, moguće je da ćete ovaj problem rešiti veoma jednosavno i sačuvati svoj novac, uz pomoć kuhinjske folije i drugih kućnih trikova za otpušavanje wc šolje.

Kako bi bili sigurni, o kakvom tipu zagušenja se radi, savetujemo vam da pozovete majstore za otpušavanje wc šolje i drugih sanitarija. Samo pravilnom detekcijom i dijagnostikom, saznačete da li je problem mnogo gori, nego što ste mislili ili se problem zapušene wc šolje može rešiti na vrlo jednostavan način, uz pomoć ručnog odgušenja.

  • Koje su prednosti otpušavanja wc šolje uz pomoć providne folije?

Otpušavanje wc šolje uz pomoć providne folije ima nekoliko prednosti. Budući da se providna folija lepo obloži oko oboda wc šolje i na taj način pravi vakum, sve nečistoće  koje izađu napolje, ostaće u samoj wc šolji i neće se rasuti po kupatilu. Na taj način nećete imati nered u kupatilu, koji bi nakon otpušavanja wc šolje trebalo da čistite. Kada koristite druge metode odgušenja, bez obzira da li se odgušenje radi ručno ili mašinski, obavezno dođe do velikog nereda u kupatilu, koji kasnije morate da čistite. Nered u ovom slučaju nije najveći problem, već i fekalije, koje mogu razviti zarazu, od bakterija i prljavštine. Zato je ovaj metod daleko najpraktičniji, kada govorimo o kućnim metodama otpušavanja wc šolje. Svakako da ako imate blaže zagušenje, uz pomoć folije, wc šolja će se jednostavno otpušiti, a vaše kupatilo ostaće čisto.

  • Šta se dešava u slučaju težeg zagušenja?

Ukoliko je problem složeniji, a u vašoj wc šolji su tvrdokorne naslage, koje u težim oblicima mogu čak i oštetiti cevi, biće potrebno da se uradi mašinsko otpušavanje wc šolje, što je mnogo efikasnija, detaljnija ali i skuplja intervencija, zbog kompleksnosti i mašina koje se koriste.

  • Kakve kamere se koriste u cilju detekcije zagušenja?

Kada je zagušenje veoma intenzivno i jako, to znači da su tvrdokorne naslage tvrde i da ih je jako teško otkloniti. Kod težih zagušenja, često nije moguće utvrditi tačno mesto gde je zagušenje nastalo, pa se u takvim situacijama koriste specijalne kamere za snimanje cevi, uz pomoć kojih se nepogrešivo određuje mesto zagušenja. Kada se detekcija izvrši, tek tada se može pristupiti rešavanju problema, odnosno otpušavanju wc šolje mašinskim putem. Postoje različiti alati i mašine, koje se koriste kod težih zagušenja, a to su pre svega mašine pod pritiskom, električne sajle, voma vozila a zagušenja vertikale u zgradama, i druge efikasne mašine, koje jedine mogu trajno rešiti problem.

  • Šta kada vodoinstalater uradi otpušavanje wc šolje?

Nakon izvršene usluge, kada je odgušenje wc šolje u potpunosti urađeno, trebalo bi da znate da i nakon te intervencije ponovo može doći do novog zagušenja, ukoliko ne vodite računa. Veoma je važno da se pridržavate svih saveta od vodoinstalatera i da strogo vodite računa o tome, šta bacate u wc šolju.Jedna od najvećih grešaka jeste bacanje vlažnih maramica, koje su i najveći problem svih vodoinstalatera. Ovakvi materijali se ne mogu rastvoriti u vodi, a često se zakače za cevi i naprave veliki problem. Baš zato izbegavajte bacanje bilo kojih proizvoda koji nsu rastvorljivi u vodi, već se mogu nataložiti u cevima i napraviti novo zagušenje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *