Dobra forma i tokom zime – realnost ili nemoguća misija

Zimi, kada su napolju temperature uglavnom u minusu i dan kraći, često se borimo sa nedostatkom motivacije za vežbanje. Teže nam je da se pokrenemo i radije bismo se ušuškali u svom domu nego što bismo se posvetili nekoj fizičkoj aktivnosti. Činjenica je da je sezona praznika rezervisana za kaloričniju hranu i da zimski meseci utiču na naš pojačan apetit. Sasvim je u redu da zimi naši treninzi budu redukovani, ali to ne znači da tokom hladnih i snežnih dana treba potpuno da zapostavimo svoje telo, a samim tim i zdravlje. Zimski meseci, zapravo, nude brojne sjajne alternative kako bismo ostali u što boljoj kondiciji i tokom zime i potpuno spremni dočekali proleće. Ako vam se dobra forma i tokom zime čini nemogućom misijom, a vežbanje tokom prazničnih dana predstavlja preveliki izazov za vas, nastavite sa čitanjem teksta – možda ćete promeniti mišljenje.

Mala kućna teretana (nabavite trake za trčanje, tegove, sobni bicikl…)

Nabavite nešto od fitnes opreme ili omiljene sprave za vežbanje, na primer trake za trčanje ili sobni bicikl, podlogu za jogu, tegove i sl. Napravite svoj mali fitnes kutak, koji će vam biti dodatna motivacija za vežbanje tokom zime. Štaviše, kućni treninzi su jedan od najjednostavnijih načina da ostanete aktivni i održite kondiciju i zimi. Posebno je preporučljivo vežbanje u jutranjim satima, pre obroka. Tokom hladnih zimskih dana u svom domu možete praktikovati pilates ili jogu. To što je napolju minus, ne znači da ne možete da iz svog toplog doma upućujete „Pozdrav Suncu“ i tokom hladnih dana. Ukoliko mislite da ne možete vežbati samostalno, podsećamo vas da danas postoje brojne aplikacije za vežbanje i programi koji su dostupni onlajn

Dobra forma i tokom zime zahvaljujući grupnim i individualnim treninzima

Ukoliko ste ljubitelj grupnih treninga i lakše vam je da se pokrenete u društvu, iskoristite zimu da se konačno učlanite u teretanu ili fitnes centar, ili napokon krenite na časove plesa. Ako već neko vreme održavate kontinuitet u vežbanju, poželjno je da zimi ne prekidate sa treninzima samo zato što smo svi po prirodi zimi mnogo više lenji nego tokom toplijih dana. Ukoliko već dugo vežbate i aktivan ste vežbač, možete sebi priuštiti odmor od treninga i do desetak dana. Novopečenim vežbačima je pak preporučljivo da prave kraće pauze (u trajanju od nekoliko dana), kako ne bi ispali iz svoje tek stečene fitnes rutine. Pauze, naravno, ne podrazumevaju totalnu neaktivnost – šetnje su i te kako preporučljive.

Plivanje u zatvorenim bazenima pokreće svaki vaš mišić i pri tome sagoreva veliki broj kalorija. Na ovaj način održavaćete kondiciju, i to bez znojenja. Osim toga, zimi je na bazenima znatno manja gužva, pa razmislite i o ovoj opciji.

Više druženja na otvorenom

Praznična putovanja i zimovanja uglavnom su ispunjena brojnim aktivnostima, ali aktivan odmor možete imati i kod kuće. Zimi, a naročito tokom praznika, najviše nas privlači ušuškani kućni ambijent. Okupljanje prijatelja i familije, međusobno posećivanje i druženje u kućnoj atmosferi svakako su posebna čar praznika, ali ne i jedina. Sankanje sa decom i pravljenje sneška sa najmlađim članovima porodice svakako su sjajna opcija, ali i druženja sa prijateljima na otvorenom, zajednički odlazak na klizanje, ispijanje toplog kuvanog vina na božićnim marketima i tezgama… Iskoristite prazničnu čaroliju i za uživanje na otvorenom.

Zimske aktivnosti na otvorenom

Planinarenje, skijanje, klizanje, zimske šetnje – ovo su samo neki od sjajnih načina za održavanje kondicije tokom zime, a svakako i najpopularniji. Štaviše – ove aktivnosti su jedan od najboljih načina za jačanje imuniteta. Naravno, prethodno je poželjno da proverite stepen spremnosti za različite zimske sportove, kao i da ispitate vremenske uslove i prilike, naročito ako ste se odlučili za hajking ili planinarenje. 

Svakako, kada su u pitanju zimski treninzi na otvorenom – ne zaboravite da se prethodno dobro zagrejete. I naravno, adekvatna obuća, odeća i kompletna oprema (u zavisnosti od konkretne aktivnosti) se podrazumevaju. Šetnja ne zahteva posebnu dodatnu opremu, te ovu aktivnost sigurno može svako od nas praktikovati tokom zimskih dana. Prema tome – nemate izgovor. Čak se i čišćenje snega i drugi zimski poslovi računaju kao doprinos vašoj dobroj kondiciji.

Dakle, tokom zimskih meseci nema potrebe za hibernacijom i prejedanjem! Čak i pet do deset minuta vežbanja dnevno pomoći će vam da ostanete u kondiciji, poboljšaće vaše zdravlje i raspoloženje. Zato se pokrenite i pronađite aktivnost u kojoj ćete najviše uživati tokom zime, sami ili u društvu. Iskoristite zimu na najbolji mogući način!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *