Greške koje treba izbeći prilikom kupovine sigurnosnih vrata

Koliko god mislili da postoje i preče stvari u dizajnu, jedan od ključnih elemenata u našem domu su ulazna vrata, njihova estetika i funkcionalnost. Ulazna vrata bi trebalo da omoguće topao utisak dobrodošlice i istovremeno odražavaju vaše osnovne vrednosti i lični stil. Trebalo bi da mogu sa lakoćom da izdrže svakodnevno korišćenje i da vas zaštite od spoljašnjih elemenata i provala. Sa toliko bitnih funkcija koje moraju biti ispoštovane, izbor ulaznih vrata sigurno nije lak posao.

Veliki izbor vrata na tržištu će vam svakako još više otežati posao i naterati vas da se pozabavite izborom, kako ne biste pravili greške koje mogu da dovedu u pitanje celokupnu investiciju. Bilo da birate nova vrata dok gradite novi dom ili želite da zamenite stara vrata tokom renoviranja stana, vodite računa da sigurnosna vrata ostave trajan utisak, budu funkcioalna i ostvare najbolji odnos cene i kvaliteta.

Evo nekoliko najčešćih grešaka koje se prave prilikom kupovine sigurnosnih vrata za dom.

Digital lock pad security system on a wooden door

  1. Ne kupujte bez prethodnog istraživanja

Kako su ulazna vrata dugoročna investicija, odluka o ulaznim vratima ne bi trebalo da bude impulsivna. Ne bi trebalo da razmišljate „to su samo vrata“. Kao i u svakoj drugoj velikoj kupovini, znajte da bolja istraživanja vode do boljih rezultata. Iako opcije za sigurnosna vrata mogu biti praktično neograničene – od izbora materijala, do panela, ukrasnih umetaka stakla, najbolje je pažljivo razmotriti svoju odluku.

Uzmite u obzir vašu ličnu situaciju, kakve su vremenske uslove i spoljašnja izloženost (sunce, kiša, grad),  da li je u pitanju kuća ili zgrada, poslovni prostor ili dom. U zavisnosti od ovoga odlučićete koji stepen zaštite vam je potreban i koji materijali su najpostojaniji.

  1. Vrata moraju da budu pravilno instalirana

Samo izborom pravih vrata niste završili posao. Poznato je da pogrešno instalirana sigurnosna vrata mogu da dovedu do mnogih nepredviđenih problema. Ne želite da imate problem sa protokom vazduha, lošim funkcionisanjem brave ili zaglavljivanjem. Zato kada kupujete sigurnosna vrata, pogledajte koji proizvođač nudi i ugradnju.

  1. Pogrešne dimenzije

Kada su u pitanju ulazna vrata, savršeno prianjanje je obavezno. Drvena i čelična vrata imaju različite mehanizme starenja, pa se stoga savršeno uklapanje za oba može razlikovati.

Za merenje vrata i okova preporučuje se da pozovete profesionalca, jer čak i mala greška od jednog centimetra može dovesti do pogrešnih dimenzija. Ne želite da budete u poziciji u kojoj ćete morati da promenite veličinu čitavog kompleta vrata, jer će to dovesti do desetak različitih problema.

  1. Loše izabrani materijali vrata

Davno je prošlo vreme kada su spoljašnja vrata morala da budu od drveta. Danas postoji mnogo više opcija koje se mogu odabrati u zavisnosti od potreba i ličnog stila.

A horizontal shot of a pile of firewood logs with the background of rocky mountains covered in snow under the cloudy sky

Vrata od punog drveta su i dalje izdržljiva i mogu se farbati i rezbariti. Zato se smatraju najboljim izborom  kada je u pitanju klasičan dizajn vrata za vaš dom. Ali masivno drvo ima svoje nedostatke. Puno drvo zahteva veliku količinu nege i održavanja. Takođe je veoma skup izbor, tako da ako imate ograničen budžet za dizajn glavnih vrata za vaš dom, možda treba razmisliti i o drugim opcijama. Ovo su pitanja koja vam mogu pomoći u odluci:

  • Kojim vremenskim uslovima će sigurnosna vrata biti izložena?
  • Da li kišna sezona dovodi do infiltracije vode? Drvena vrata u takvim uslovima se deformišu i postaju veća nego što bi trebalo da budu.
  • Ako vrata nisu pokrivena, kakvim uslovima životne sredine bi bila izložena na dnevnoj bazi?

Pogledajte još neke izbore materijala da biste bolje razumeli prednosti i nedostatke svakog materijala.

Fibrglas je recimo izuzetno izdržljiv i energetski efikasan materijal za spoljašnja vrata. Fiberglas je takođe materijal koji se lako održava i dostupan je u bilo kojoj boji, može čak i da imitira drvo.

Čelična vrata su sigurnosna vrata koja se najčešće koriste. Na čeličnim vratima se postavlja završna obrada kao što je poliester, drveni furnir ili čak vinil premaz. Ona su izdržljivija od ostalih i jako su dobra garancija sigurnosti, što je vrlo važno u gradskim sredinama. Dizajn im se može prilagoditi, a što se tiče zaštite – mogu im se ugraditi  najkvalitetnije brave sa više smerova zaključavanja.

  1. Pogrešan izbor završne obrade

Kad se radi o završnoj obradi, treba jasno razumeti da od nje uveliko zavisi dizajn i stil vrata. Nemojte grešiti u izboru boje, dezena, čvrstoće… Pogrešan izbor boje za vaša vrata može imati štetan uticaj na atmosferu i izgled i osećaj vašeg doma. Drveni furniri mogu biti odličan izbor kada su u pitanju završne obrade na bazi drveta u dekoraciji vrata. Veoma je važno da održite doslednost u svojoj šemi boja. Izaberite pravu završnu obradu i sjaj za vaša vrata kako biste im dali stabilan i pouzdan osećaj.

  1. Niste uzeli u obzir estetiku i stil cele kuće ili stana

Arhitektura ili arhitektonski stil vašeg doma je tema koja leži u osnovi celokupne konstrukcije kuće. Ne morate da budete dizajner enterijera da biste shvatili u kom stilu je izgrađen vaš dom. Veoma je važno da vaša vrata uskladite sa izgledom vaše kuće. Rustičan i tradicionalni stil zahtevaće prirodne materijale, dok će gradski domovi biti pogodni za modernje i lakše materijale koji pružaju veliku sigurnost.

Pravilan izbor sigurnosnih vrata i izbegavanje grešaka u kupovini važno je kako biste osigurali optimalnu sigurnost za vas, vašu porodicu i vašu imovinu. Sigurnosna vrata treba da pruže otpornost na pokušaje provala, biti izrađena od visokokvalitetnih materijala, imati pouzdan cilindrični sistem brave i biti pravilno instalirana kako bi ispunila svoju svrhu i pružila mir i sigurnost u vašem domu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *