Idealna destinacija za vikend putovanje – Budimpešta

Kada želite da otputujete negde na dva do tri dana, sigurno ste u dilemi koja je najboja destinacija za takav put. Kriterijumi su različiti, u zavisnosti od interesovanja i budžeta, stoga u obzir dolaze brojna mesta u Srbiji i regionu. Udaljena samo 380km od Beograda, odlično saobraćajno povezana auto-putem E-75, prepuna atrakcija i skrivenih kutaka, sa pristupačnim cenama smeštaja i vanpansionske potrošnje, Budimpešta je već godinama unazad idealna destinacija za vikend putovanje mnogim parovima, ekipama, porodicama i individualcima. Kako do prestonice Mađarske i šta vas sve očekuje tokom šetnje kroz njene ulice, saznaćete u nastavku teksta.

Zašto je Budimpešta idealna destinacija za vikend putovanje?

Ribarski bastion Budimpešta

foto: pixabay.com

Brojni faktori utiču na to da se Budimpešta tretira kao idealna destinacija za vikend putovanje. Među njima, izdvojili smo četiri ključna.

  • Udaljena 380km od Beograda i samo 200km od Subotice

Videli ste sunčano vreme na vremenskoj prognozi, želite da iznenadite mamu za njen rođendan ili jednostavno da sami uživate u ispijanju espresa pokraj Dunava? Razmislite o putovanju u Budimpeštu! Od svih glavnih gradova u okruženju, Budimpešta je najbliža Beogradu (ako izuzmemo Sarajevo, do koga ne postoji auto-put i duže se putuje). Za samo nekoliko sati stići ćete do odredišta. Planirajte putovanje kad nije vreme praznika, jer se tada na granici stvaraju ogromne gužve i vaš kratki “vikend beg” može potrajati kao put u Prag. Budimpešta je udaljenja 380km od Beograda, 300km od Novog Sada, odnosno samo 200km od Subotice. Zato je Vojvođanima i stanovnicima Centralne Srbije ona prvi izbor za kratka putovanja. Nišlije i drugi stanovnici južne i istočne Srbije će se možda pre odlučiti za Solun ili Sofiju, ali naspram ovih gradova, u Budimpešti ima mnogo više da se vidi i obiđe.

  • Dobro je saobraćajno povezana sa svim najvećim gradovima u Srbiji

Idealna destinacija za vikend putovanje - Budimpešta

foto: unsplash.com

Osim geografske blizine, Budimpešta je i odlično saobraćajno povezana sa svim najvećim gradovima u Srbiji, zbog auto-puta E-75. Mnoge turističke agencije organizuju izlete i putovanja sa jednim ili dva noćenja u Budimpešti po zaista povoljnim cenama. Ukoliko želite da sami organizuejte svoje vreme do glavnog grada Mađarske, možete otići autobusom ili autom. Međutim, opcija koja se sve više nameće je prevoz kombijem. Kada na internetu pretražujete kombi prevoz Budimpešta videćete da su polasci svakog dana i to baš do vaše željene destinacije u gradu. Ne morate tražiti parking, cimati se u gradskom prevozu ili plaćati taksi od stanice, vozači kombija će vas ostaviti upravo tamo gde ćete biti smešteni. Ako krenete iz Beograda, za oko 5 sati bićete u Budimpešti, odnosno za 4 sata ukoliko je vaša početna stanica u Novom Sadu.

  • U Budimpešti su pristupačne cene smeštaja i vanpansionske potrošnje

Za razliku od mnogih evropskih gradova, cene smeštaja u Budimpešti mogu se svrstati u pristupačne. Grad nudi veliki izbor hostela, apartmana, hotela i stanova koje možete rentirati. Najpovoljnija opcija je smeštaj u hostelima u višekrevetnim sobama, a najskuplja u hotelima sa 5*. U zavisnosti od vašeg budžeta koji ste planirali za ovo putovanje, bukirajte smeštaj kakav želite. Što se tiče vanpansionske potrošnje, ni tu Budimpešta nije naročito skupa. Kompletan tradicionalni dnevni obrok u restoranima možete naći već po ceni od 7 do 8 evra. Cene pića su slične kao u Beogradu, i naravno, variraju od mesta do mesta. Ukoliko idete sa voljenom osobom, uz najlepše ljubavne čestitke iznenadite je dolaskom u New York Café. Iako su cene više nego na drugim mestima, uživanje u enterijeru kao sa dvora francuskih kraljeva je jedinstveno iskustvo.

  • Puna je atrakcija i čarobnih kutaka

Idealna destinacije za vikend putovanje - Budimpešta

foto: usplash.com

Kada dolazite prvi put u Budimpeštu, obavezno morate posetiti Trg Heroja, Ribarski bastion, Kraljevsku palatu, Citadelu, Crkvu svetog Stefana, Parlament i Vaci ulicu. Uplatite krstarenje Dunavom i upoznajte se sa mostovima koji spajaju Budim i Peštu. Ukoliko ste već bili u prestonici Mađarske, dajte sebi oduška i uživajte u čarobnim mestima poput Margitsigeta, ade na Dunavu duge 2,5 km. Obiđite malu japansku baštu, zoo vrt sa egzotičnim vodopadima, Muzičku fontanu i Vodotoranj. Budimpešta se može pohvaliti termalnim izvorima, pa ako volite ovaj vid opuštanja posetite Széchenyi terme, najveće u gradu. Smeštene su u palati u gradskom parku, imaju 15 zatvorenih i 3 otvorena bazena, a temperatura vode je između 33 i 38 stepeni.

Organizovane ture u Budimpešti za savršen utisak o gradu

Budimpešta

foto: unsplash.com

Za bolje upoznavanje Budimpešte, možete uplatiti privatnu turu, gde će vodič samo vama biti na raspolaganju ili se možete pridružiti već oformljenoj grupi. Kao i u svakoj metropoli, postoje besplatne ture za obilazak grada sa lokalnim vodičima. Naravno, podrazumeva se da ostavite bakšiš vodiču. Postoje zanimljive ture za Budimski zamak, centar grada, Jevrejsku četvrt, itd. Obično traju od 2 do 3 sata, a tokom njih čućete priče o najskrivenijim tajnama grada iz različitih istorijskih perioda.

I kada sve prednosti grada stavite na papir, shvatićete zašto je baš Budimpešta idealna destinacija za vikend putovanje. Probajte i uverite se i sami! Želimo vam srećan put!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *