Kada je pravo vreme da nabavite detetu slikarski pribor

Od najranijeg uzrasta deca se sreću sa olovkama i bojicama, sa željom da ostave trag na papiru. Ukoliko shvatite da dete ima talenta i ambicija za crtanje i slikanje, savet stručnjaka je da mu nabavite slikarski pribor. Ne dozvolite da vas obeshrabre mišljenja i komentari onih koji govore kako je to prolazna faza na koju ne treba obraćati pažnju.  Možda je pred vama upravo neki budući Pikaso. 

Ne zaboravite da crtanje za decu mora biti zabavno i inspirativno. Dete na taj način razvija koordinaciju, motoriku, maštu i upoznaje svoje sposobnosti. Dozvolite mu da samo odredi mesto na kom će crtati, kao i šta će crtati. Nemojte ga forsirati, već mu dozvolite da prati sopstveni tempo. Naravno, ako zatraži pomoć, budite uz njega, pomozite mu, pohvalite svaki njegov trud i nenametljivo možete dati neke sugestije. 

Olovka, bojice pa tek onda flomasteri 

Dete u samom početku neće pravilno držati olovku ili bojicu, ali to ne treba da vas obeshrabri. Vremenom će imati veštije pokrete tako da će i olovka u njegovoj ruci stajati baš kako treba. Stručnjaci predlažu da crtanje najpre bude olovkom, a nešto kasnije drvenim bojicama. S vremenom, kada se dete bude upoznalo sa flomasterima i voštanim bojicama, biće oduševljeno jačinom boje koju flomaster ostavlja na papiru ili činjenicom da će pomoću voštanih boja sa lakoćom obojiti velike površine. Savet je da se različite vrste boja uvode postepeno, jer dete brzo gubi interesovanje. Tek kada vidite da je interesovanje za drvene bojice prestalo u potpunosti, dajte mu voštane boje, zatim flomastere. Detetu od dve do četiri godine osim bojica ili flomastera možete obezbediti tablu za crtanje. 

Kada je pravo vreme za ozbiljniji slikarski pribor? 

Tek kada prođe sve faze sa bojenjem različitim vrstama bojica, možete mu nabaviti akrilne boje i tempere. Tečne boje za decu su prava radost, a za roditelje noćna mora zbog straha od prljanja nameštaja. Nemojte im uskratiti to zadovoljstvo. Silikonske mušeme su idealno rešenje za sto.  Pored toga što ih možete lako prebrisati, dodatna prednost je što se ne pomeraju, već ostaju priljubljene uz površinu stola. Samim tim ne postoji bojazan da će ih dete nesmotreno svući sa stola i oboriti kompletan slikarski pribor, čime će isprljati kako sebe tako i dobar deo nameštaja, uključujući i tepih. Dozvolite detetu da slika pristima umesto četkice, uvek kada poželi. Obavezno sačuvajte radove, posebno one na koje su deca najponosnija i stavite ih na neko vidno mesto ili ih uramite. 

Ovo se takođe odnosi i na rođendanske čestitke, koje ćete dobijati godinama od svojih mališana. Ne zaboravite da je u tim iako nespretnim pokretima utkana njihova neizmerna ljubav prema vama. 

Podržite dete, ali ga nemojte forsirati

Školarcima koji pokazuju posebno interesovanje za crtanje i slikanje treba pružiti dodatnu podršku. Ukoliko dete poseduje ljubav, ali ne i preteranu nadarenost za slikanje, ne smete ga obeshrabriti ismevanjem ili negativnim komentarima. Imajte u vidu da su ljubav i interesovanje presudni, dok se talenat može vremenom razvijati i biće nadomešten vežbanjem i upornošću. Vaš zadatak je da sačuvate ljubav i kreativnost kod deteta umesto da ih osporavate. S druge strane, ukoliko ste vi ili neko stručan procenili da dete poseduje talenat, ali nevoljno pristupa ovoj vrsti aktivnosti nemojte ga forsirati ili u gorem slučaju upisivati u školicu crtanja po svaku cenu, kako biste unapredili njegove veštine. Dozvolite detetu da napreduje tempom koji njemu najviše odgovara. Može se desiti da se tokom vremena u potpunosti pronađe u likovnom stvaralaštvu. 

Upišite dete u školicu slikanja 

Najbolji način da pomognete detetu da razvije talenat ukoliko samo želi jeste da mu pružite priliku da iskoristi sva dostupna sredstva za crtanje i slikanje. Ukoliko dete pokazuje izuzetnu želju za likovnim stvaralaštvom, savet pedagoga je da mu nabavite što više različitog pribora. Nemojte deci postavljati visoke ciljeve tako što ćete im kupovati uljane boje i slikarsko platno, ukoliko pre toga nisu imali kontakt sa akrilnim bojama i slikanjem na kartonu. 

Takođe se ne preporučuje kupovina skupog slikarskog materijala, jer će dete biti opterećeno mišlju da slika mora biti savršena. Nabavkom platna i uljanih boja nesvesno kod deteta stvarate presiju da će morati da stvori nešto izuzetno. Imajte u vidu da je razlika između tempera i uljanih boja izuzetno velika, kao što je velika razlika između papira i platna. Neuspeh i nezadovoljstvo dovode do razočaranja koje će dete udaljiti od slikanja.  

Ako dete poseduje talenat i želi da se razvija u tom pravcu, savet je da konsultujete likovnog pedagoga kao i da ga upišete u školicu crtanja. Tamo će uz prisustvo mentora usavršavati veštine i razvijati talenat. 

Na vama je samo da pratite svoje dete i da mu pružite podršku kako bi ono razvilo svoj pun potencijal u onome u čemu se od malena pronašlo. 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *