Kako da pomognete detetu da zavoli vrtić i adaptira se

Period kada dete prvi put polazi u vrtić je veoma važan momenat, kako u životu samog deteta, tako i za njegove roditelje. Ako vas zanima kako da pomognete detetu da zavoli vrtić i adaptira se što bolje, osim neizmerne ljubavi, neophodno je pružiti mu maksimalnu podršku i pomoć, kako bi mu uklapanje u novo okruženje bio lepo iskustvo. 

Morate imati u vidu da deca različitog uzrasta imaju različite reakcije na nov prostor, nove situacije i nova lica. Sasvim je razumljivo što su deca često uplašena, plaču ili histerišu, jer se prvi put susreću sa više nepoznatih ljudi u potpuno nepoznatom okruženju. I roditeljima ova situacija teško pada, jer su zabrinuti kada ostave uplakanu, razdražljivu i nezadovoljnu decu u obdaništu. 

Kao što su vam nekada značili saveti za negu bebe, kada ste prvi put bili u potpuno novoj i do tada nepoznatoj ulozi, tako verujemo da će vam nekoliko osnovnih saveta pomoći da pomognete svom detetu i da se što bolje adaptira na vrtić.

Priprema za vrtić počinje razgovorom

Razgovarajte sa detetom što više. Objasnite mu šta ga čeka u vrtiću, ali budite realni. Predočite mu da vaspitačice brinu o njima, da će tamo upoznati nove drugare. Predstavite detetu vrtić kao lepo mesto, u kome će se družiti, igrati i naučiti nove stvari. 

Ni slučajno nemojte dete plašiti vaspitačicama, jer ćete stvoriti odbojnost kod deteta i počeće da shvata vrtić kao mesto gde će mu se desiti nešto loše. I što je najvažnije od svega, obavezno mu ponavljajte da ćete svakog dana dolaziti po njega. 

Mališani nemaju predstavu o vremenu, tako da ne smete lagati da ćete brzo doći. Ako mu saopštite da ćete doći po njega posle spavanja ili posle ručka, dete će moći da se opusti čekajući to vreme. U suprotnom će neprestano očekivati da se pojavite. 

Zajedno sa detetom kupite neophodne stvari za obdanište

Zajedno sa detetom kupite sve što je neophodno za vrtić. Prvenstveno se misli na ranac, patofnice, pidžamu i neophodne sitnice. Tokom šetnje i kupovine razgovarajte i dozvolite detetu da samo odabere ono što mu se dopada, naravno uz vaše sugestije. Obavezno izaberite patofne sa anatomskim uloškom, jer će dete nekoliko sati neprestano biti u njima. Dečiji ranac za vrtić pored toga što treba da bude kvalitetan, važno je da bude vedrih boja i dizajna kako bi ga dete sa zadovoljstvom nosilo. Pidžama, osim lepog dizajna, mora biti od  kvalitetnog materijala i, naravno, u skladu sa godišnjim dobom.

Igrajte se vrtića u kućnim uslovima

Ukoliko je dete baš malo, možete ga ostaviti da se igra u drugoj sobi sa decom uz vaš neprimetan nadzor. Sa nešto starijim detetom možete se igrati vrtića tako što ćete naizmenično menjati uloge. Kada ste tokom igre u ulozi vaspitača budite ljubazni i nasmejani, a kada ste u ulozi deteta budite vedri i razigrani. 

Shodno uzrastu deteta možete ga stimulisati da se samo oblači, obuva i pakuje svoje stvari. 

Postepeno povećavajte dužinu boravka u vrtiću

Prosečno vreme za koje se dete adaptira na vrtić je period između dve i tri nedelje, što nije uvek slučaj. Dok neka deca sa lakoćom prihvate novu sredinu, ima i onih koja na sve načine pokušavaju da izbegnu odlazak u vrtić. Manja deca svoje nezadovoljstvo najčešće ispoljavaju kroz intenzivan plač i histeriju, a starija deca su sklona da odglume da ih nešto boli, kako biste ih ostavili kod kuće. 

Ni slučajno nemojte u početku ostavljati dete ceo dan u obdaništu. Adaptacija treba da bude postepena, tako da je najbolje početi sa pola sata dnevno, a potom svakodnevno produžavati vreme boravka. 

Sigurno će i vama biti teško ukoliko uplakano dete predate vaspitačici. Nemojte dozvoliti da dete primeti vaše emocije, jer ćete ga dodatno uznemiriti, a vaspitačima otežati posao. Ne zaboravite da će se dete pre smiriti ukoliko mu se izgubite iz vida, nego ako stojite i tužno gledate u njega. 

Polazak u vrtić je bitna promena i za roditelje

Iako su svesni da je vrtić najbolje moguće rešenje, mnogi roditelji veoma stresno proživljavaju ovaj period. Psihička priprema pred polazak u vrtić je veoma važna, kako za dete, tako i za roditelje. Kako biste porodično lakše prevazišli taj novi životni momenat, potrebno je da se svi ukućani slože oko polaska deteta u vrtić. Ukoliko roditelji imaju oprečno mišljenje, dete će biti zbunjeno i preplašeno, jer neće biti sigurno da li je to dobro za njega ili ne. Ako roditelji pokazuju nesigurnost i nezadovoljstvo, takve emocije će preneti i na dete, što će kod njega izazvati odbojnost prema vrtiću.  

Najvažniji savet – kako da pomognete detetu da zavoli vrtić

Neprestano pokazujte detetu kako rečima, tako i delima da ćete mu biti podrška i oslonac za sve. To je jedini i pravi način ne samo da bi se dete adaptiralo na vrtić, već i za kasnije, tokom života. Na taj način ćete ga osnažiti, ojačati mu samopozdanje, jer će od najranijeg detinjstva shvatiti da ima vašu podršku i oslonac kroz ceo život. 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *