Kako napraviti najbolji izbor sobnih vrata za vaš dom?

Mnogi vlasnici kuća provode bezbroj sati i troše gomile energije kako bi svoje domove opremili na najbolji mogući način. Njihovi zidovi su besprekorni, nameštaj se savršeno uklapa u estetiku dizajna, a šeme boja su fluidne i savršeno utkane u svaki detalj prostora.

Ali šta je sa vratima? U velikom broju domova unutrašnja vrata se često zaobilaze i ostavljaju van fokusa. Znamo dobro da nije dovoljno jednostavno baciti svež sloj boje na stara i dotrajala vrata i zaboraviti da postoje. Vrata se dosta koriste, prvi su utisak koji posetioci stiču o nekom domu i mogu biti veoma važan estetski dodatak. Baš zbog svog funkcionalnog i estetskog značaja, sobna vrata zaslužuju posebnu pažnju prilikom renoviranja i opremanja stana.

5 faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru unutrašnjih vrata

Čak i letimični pogled na ponudu u katalozima i salonima, staviće vam do znanja da odabir sobnih vrata za vaše prostorije nije nimalo lak zadatak. Postoje mnoge stvari koje vlasnici kuća treba da uzmu u obzir kada biraju sobna vrata, počevši od izbora materijala do palete boja i samog stila. Evo nekoliko najbitnijih.

1. Materijal

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta materijala koji se koristi za izradu vrata. Ovo može biti jednostavan izbor jer neki vlasnici kuća možda već imaju preferencije prema materijalima. Takođe, ukoliko imate neki budžet koji ste odredili, važno je znati da od materijala zavisi i cena.

Drvo

Drvo je odlična opcija koja se često koristi za unutrašnja vrata. Drvena vrata mogu biti složeno dizajnirana, obojena i nijansirana kako bi se uklopila u bilo koju paletu boja ili estetiku. Drvena sobna vrata su dugotrajna investicija, ne provode hladnoću ili toplotu i, kao dodatni bonus, odlični su prigušivači zvuka.

minimal house and wood door

Medijapan

Medijapan je još jedna fantastična opcija koju vlasnici kuća treba da razmotre. To je isplativije od drveta. Materijal je gladak i bez nedostataka, što olakšava farbanje i dizajn, a ne cepa se i ne puca kao drvo, tako da nećete morati da brinete o dosadnim krhotinama ili neuglednim oštećenjima. Laka su za održavanje, lagana i savršena za gradske stanove.

2. Ispuna

Vrata sa šupljim jezgrom su pristupačnija i lakša od alternative sa čvrstim jezgrom. Ovo čini vrata sa šupljim jezgrom atraktivnom opcijom za izvođače radova, vlasnike kuća i dizajnere sa ograničenim budžetom, a zbog njihove lagane prirode, lakša su za ugradnju.

S druge strane, vrata sa čvrstim jezgrom su bolja za izolaciju i prigušivanje zvuka. Takođe je manje verovatno da će se oštetiti i imati luksuzniji izgled i osećaj od šupljih vrata.

3. Boja

Kada birate unutrašnja vrata, najbolje je izabrati boju koja odgovara vašoj estetici dizajna. Na sreću, vrata se danas prozvode u mnogo različitih boja. Čak i ako ne možete da pronađete savršen spoj, većina vrata može biti ofarbana ili obojena u bilo koju boju.

4. Brava i kvake

Odabir prave kvake i brave je ključan za ukupan dizajn i izgled unutrašnjih vrata. Koji materijal i boje odgovaraju vašim vratima? Da li želite vrata sa bravama? Ako jeste, koju vrstu brave biste želeli da koristite (zasun, lančane brave, katanci, ručne poluge, itd.)? Postoji mnogo načina da prilagodite stil kvaka sa vašim vratima, kombinacije su beskonačne.

5. Raspored panela

Postoji bezbroj varijacija u rasporedu panela, od jednog panela do osam panela naslaganih u dve kolone, i sve između. Paneli mogu biti lučni, kvadratni, radijusni ili zakrivljeni. Osim toga, možete prilagoditi dubinu panela, oblik ivica i broj ivica.

Najpopularniji stilovi vrata

Naravno, pri izboru unutrašnjih vrata nijedno pravilo ne diktira kako ona treba da izgledaju. U stvari, postoji mnogo popularnih stilova za unutrašnja vrata koji se uklapaju u različitu estetiku dizajna, izgledaju neverovatno i duboko utiču na izgled i osećaj prostorije.

Vraka sa šarkama

Vrata sa šarkama su najčešći tip vrata. Povezani su sa trostranim okvirom sa šarkama i mogu se otvoriti prema spolja ili prema unutra. Ovo je odlična opcija za klasičan dizajn enterijera koji je najčešće zastupljen u našim kućama i stanovima.

Džepna vrata

Džepna vrata su malo poput vrata koja izvode magični trik. Umesto da se otvaraju ka spolja ili unutra, džepna vrata klize u prorez ugrađen direktno u zid. Instalacija može biti teža, ali su odlične jer ne zauzimaju dodatni prostor.

Vrata štale

Vrata štale su lepa i rustična opcija. Slično kao i džepna vrata, vrata štale zauzimaju vrlo malo prostora. Postavljaju se u ravni sa zidom i klize napred-nazad ispred ulaza ili vrata. Ovo su često izraziti komadi i odlični su za dnevne sobe, kancelarije i prostore za sedenje. Pošto dolaze od drvenih materijala, zahtevaju enterijer koji će biti u skladu sa tim rustičnim dizajnom.

Francuska vrata

Iako nisu uvek moguća za svaku sobu u kući, francuska vrata su lepa i vrhunska opcija koja se uklapa u gotovo svaku estetiku dizajna. Obično su izgrađene od stakla, tako da se sobe osećaju svetlije i otvorenije. Osim toga, vlasnici kuća i dizajneri ih vole, tako da francuska vrata zapravo mogu dodati vrednost domu.

Neka odabir vaših sobnih vrata krene od njihove funkcionalnosti. Razmislite o veličini i nameni prostorije za koju su vam potrebna vrata i materijalima koje ćete uzeti u obzir. Neka dizajn i boja sobnih vrata ostane za kraj. Većina proizvođača ima veliku paletu boja i tekstura u ponudi koje mogu da zadovolje i one najprobirljivije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *