Koji su to najbolji gradovi za studiranje u regionu

Kada biraju koji će fakultet da upišu, budući studenti analiziraju brojne faktore. Pored plana, programa i cene studija, ključnu ulogu kod donošenja odluke za upis ima i mesto u kojem se fakultet nalazi. Šta sve neki grad ima da ponudi, kakav je smeštaj, prevoz, kulturna dešavanja, izuzetno su važni za kvalitetan studentski život. U nastavku teksta saznaćete koji su najbolji gradovi za studiranje u regionu prema ocenama studenata iz bivše Jugoslavije.

Univerzitetski centar Srbije – Beograd

Beograd nosi epitet „grada dobrog provoda” i kao takav često je prvi izbor budućih studenata iz zemlje i inostranstva. Od boemskih večeri u Skadarliji, preko skupih izlazaka na splavovima i u Beton-hali do alternativnih žurki u KST-u ili Poletu, srpska prestonica obiluje mestima na kojima ćete pronaći odličnu zabavu.

Opcije za smeštaj u Beogradu su brojne. Pored 12 studentskih domova, veliki je izbor privatnog smeštaja – iznajmljivanja sobe ili celog stana. Neki roditelji se odluče da kupe stan u gradu u koji šalju svoje dete na studije. Cene kvadrata u glavnom gradu Srbije variraju prethodnih godina i treba redovno pratiti stanje na tržištu. Kada na Guglu pretražujete pojam prodaja stanova u Beogradu videćete kako se kreću cene kvadrata stare i nove gradnje po delovima grada.

Ukoliko se odlučite da živite daleko od fakulteta, imajte na umu vreme koje ćete izgubiti u prevozu. Beograd je grad u kome nema metroa, pa su građanima na raspolaganju busevi, tramvaji i trolejbusi. Saobraćajne gužve su ogromne, čak i van špiceva. Zato se naoružajte strpljenjem i trudite se da svuda krećete mnogo ranije, naročito na predavanja.

Studiranje na obali mora – Split

Kada su u pitanju najbolji gradovi za studiranje u regionu, Split se odlično kotira. Najveća prednost drugog po veličini grada u Hrvatskoj su klima, bogata kulturna baština i kvalitetni profesori. Ukoliko želite da budete jedan od 20.000 studenata Sveučilišta u Splitu, potrebno je da izaberete jedan od 180 studijskih programa.

Dalmacija je izuzetno atraktivna destinacija za studente iz svih delova Evrope. Budite sigurni da ćete imati odličnu vežbu za učenje jezika kroz druženje sa kolegama. Međutim, veliki problem u Splitu je smeštaj za studente. Studentski domovi  „Bruno Bušić” i  „Franjo Tuđman” kao i hostel „Spinut” nude samo nešto više od 1.200  kreveta. Do privatnog smeštaja je teško doći. Stanodavci su zaključili kako je lakše zaraditi u tri meseca sezone, nego li imati podstanare celu godinu. Najbolji način da dođete do smeštaja u Splitu je da posetite sajt www.oglasnik.scst.hr.

Javni prevoz je dobro organizovan. Centar grada je odlično povezan sa perifernim delovima. Karta za lokalni gradski autobus se može kupiti direktno kod vozača ili na većini kioska u gradu.

Sarajevo – niski troškovi života mame studente u prestonicu BIH

Život u glavnom gradu Federacije je pristupačniji nego li u drugim prestonicama u regionu. Posebnu čar Sarajevu daju stari centar – Baščaršija, vrelo Bosne i vidikovci sa brda Trebević i Zmajevac. Dan možete započeti uz burek sa jogurtom, provesti ga u podnožju Igmana ručajući ćevape, a završiti uz zalazak sunca i pravu bosansku kafu na nekom od mesta sa prelepim pogledom. Uz takve hedonističke momente i učenje će biti zanimljivije.

Studentski centar u Sarajevu pruža usluge smeštaja za 2.000 studenata Univerziteta u Sarajevu, kroz Studentsko naselje „Bjelave” i studentski dom „Nedžarići”. Franjevački dom za studente namenjen je kako domaćim, tako i studentima iz inostranstva. Privatnog smeštaja ima dovoljno i cene zakupa su niže nego u Beogradu i Splitu. Okvirna cena stanovanja kreće se od 150 KM (75 evra) pa naviše.

Javni gradski prevoz u Sarajevu je dobro organizovan, a na raspolaganju imate mrežu tramvajskih, trolejbuskih, autobuskih i minibuskih linija. Tramvaj vozi od Baščaršije do Ilidže i tu rutu pređe za oko pola sata. Trolejbusi saobraćaju u delu grada sa leve obale Miljacke, a minibusevi povezuju centar sa periferijom grada. Sve ostale rute pokrivaju autobusi. Ukoliko nađete smeštaj u Istočnom Sarajevu, imate nekoliko linija dnevno koje voze do glavne autobuske stanice u Sarajevu.

Još neki gradovi za studiranje u regionu koji su zanimljivi brucošima

Pored Beograda, Splita i Sarajeva, kao najbolji gradovi za studiranje u regionu profilisali su se Novi Sad, Zagreb, Skoplje i Podgorica. Novi Sad je grad sa sjajno uređenim i organizovanim univerzitetskim kampusom. Zagrebačko sveučilište je još iz perioda SFRJ bilo jedno od vodećih u zemlji sa izuzetno priznatim diplomama svuda u svetu.  Skoplje se pozicionira kao moderni studentski centar u kome su pristupačne cene, a nudi sjajno obrazovanje kroz veliki broj istraživačkih projekata. Najbolji način za učenje stranih jezika je studiranje u inostranstvu, a život u prestonici Severne Makedonije pruža mnogo mogućnosti. Pored makedonskog, pojedini studijski programi nude kurseve i na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom. Strani državljani u Crnoj Gori mogu studirati pod istim uslovima kao i domaći samofinansirajući studenti. Podgorica je najveći grad u zemlji, na svega sat vremena vožnje od mora, što je njena velika prednost.

Za koji god grad sa se odlučite, pre svega istražite fakultet koji upisujete, a zatim se upoznajte sa svim moćnostima koje studentski centar pruža.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *