Nacionalni simboli Srbije i šta sve spada u njih?

Šta sve može biti oličenje jednog naroda? Da li vas poznavanje simbola vaše zemlje može okarakterisati kao istorijski osvešćenog stanovnika? Šta uopšte obuhvataju nacionalni simboli Srbije? U narednim redovima, potrudićemo se da pronađemo odgovore na najbitnija pitanja vezana za identitet srpskog naroda. Iako se tema čini komplikovanom, odgovori koji se kriju u nastavku teksta će zapravo biti veoma jednostavni. 

Da li poznavanje simbola nužno znači i poznavanje istorije ili tradicije naroda?

Poznavanje tradicije i kulture vaše zemlje se može tumačiti na puno načina. Primera radi, spoznaja kvaliteta zemlje može označavati poznavanje duha ili predela čitave zemlje, a sasvim sigurno i njenih pojedinaca. Sa druge strane, većina ljudi može reći da poznaje svoju zemlju samo zbog toga što decenijama boravi u njoj. Međutim, za koji iskaz se može reći da je istinit, i kada zapravo zaista poznajete svoju zemlju? 

Poznavanje nacionalnih simbola neće nužno značiti da imate široko znanje o svojoj zemlji. Ovo je zapravo samo mali deo osnovne kulture koju morate steći, ukoliko težite ka takvom cilju.

Šta sve spada u nacionalne simbole Srbije? 

Kako bi detalj postao simbol jednog naroda, on mora biti potkrepljen kulturološkom i tradicionalnom snagom. Posledično tome, možemo reći da je za određivanje nacionalnih simbola najčešće zaslužna istorija države i dugogodišnji temperament naroda. Što se zvanične podele tiče, ona kaže da u Srbiji postoje tri glavna nacionalna simbola, i to:

  • Nacionalni grb Republike Srbije – dvoglavi orao;
  • Nacionalna zastava Republike Srbije – trobojka (crveno, plavo i belo);
  • Državna himna Republike Srbije – ,,Bože pravde”.

Ipak, imajući u vidu da je naša država istorijski veoma bogata, postoji puno nezvaničnih, ali opšteprihvaćenih simbola (o kojima ćemo nešto kasnije). Na kraju krajeva, simbol države može biti sve ono što je karakteriše i predstavlja inostranim zemljama. 

Nacionalni simboli Srbije – grb, oličenje naroda

Dvoglavi orao je potvrđen kao zvanični nacionalni grb Zakonom o grbu Kraljevine Srbije, davne 1882. godine. U to vreme, Srbijom je vladala dinastija Obrenovića, dok je na čelu države bio Milan I Obrenović. U brojnim teorijama se navodi kako je ideja o nacionalnom grbu proistekla iz Vizantijske kulture. Što se tiče simbolike, najuže je povezana sa pravcem u kom gledaju dve orlove glave. Jedna, koja predstavlja usmerenost prema nebeskom carstvu, te druga koja je usmerena ka zemaljskom.

Zastava – obično platno ili istorijski simbol?

Prema narodnim verovanjima, simbolika boja je najuže moguće vezana za istoriju srpskog naroda, kao i srpske borbe za slobodu. Kao posledica toga, crveno-plavo-bela trobojka ima sledeće značenje :

  • Crvena – boja koja predstavlja krv (u ovom slučaju prolivenu za otadžbinu, njenu prošlost, ali i budućnost).
  • Plava – ova boja se najčešće vezuje za nebo, pa je njeno značenje uglavnom usmereno ka slobodi i neograničenosti.
  • Bela – narodna verovanja kažu da bela boja na zastavi predstavlja majčino mleko.

Ipak, naučna istraživanja tvrde da značenje boja nije nužno povezano sa tradicijom i kulturom. Shodno tome, plava i bela imaju potpuno drugačije značenje, pa prema njihovim mišljenjima označavaju odanost, odnosno iskrenost. 

Zastava je nacionalni simbol uz pomoć kojeg država bude najčešće globalno prepoznata. Pored toga, ona može biti i odličan ukrasni detalj , pa je shodno tome neizostavna pojava na zidovima mnogih rodoljuba. Ukoliko vas zanima koliko košta zastava Srbije cena se nalazi na naznačenom linku.

Nacionalni simboli Srbije – državna himna

Svečana pesma Bože pravde je državna himna Republike Srbije, zvanično prihvaćena 8. novembra 2006. godine. Za tekst himne, zaslužan je Jovan Đorđević, a isti datira iz daleke 1872. godine. 

Prvenstveno zamišljena kao završna pesma povodom proslave 18. rođendana Milana Obrenovića, pesma je neočekivano stekla izuzetnu popularnost. Sklad teksta i melodije Davorina Jenka su definitivno doprineli ekspanziji pesme, pa je ubrzo postala i zvanična državna himna. Dakle, Bože pravde , je takođe bila nacionalna himna i za vreme Kneževine, te kasnije Kraljevine, odnosno sve do 1918. godine.

Da li se aplaudira posle himne?

Pitanje o aplaudiranju nakon završetka himne je prava nedoumica širom Srbije, ali i ostalih zemalja. Za tako nešto su svakako zaslužne i sportske reprezentativne utakmice, gde se nakon intrepretiranja himne, najčešće kreće u gromoglasan aplauz. Ipak, bez obzira na okolnosti – aplaudiranje nakon himne ne sme biti dopustivo. Takvim odnosom, pokazujete nepoštovanje i nemarnost prema svojoj nacionalnoj pesmi.

Himna, grb i zastava kao osnovni i zaštitni simboli svake zemlje predstavljaju manifestaciju karaktera i identiteta jednog naroda. Baš iz tog razloga, oni defitnitivno zaslužuju da se prema njima ophodimo kao prema pravom bogatstvu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *