Najlepše čestitke za Badnje jutro i Božić

Božić je vreme koje posvećujemo porodici, ali i idealna prilika da pokažemo široj familiji i prijateljima da mislimo na njih, da im želimo dobru i zdravu godinu. Pripremili smo za vas najlepše čestitke za Badnje jutro i Božić, koje su pravi mali blagoslovi i zdravice! Pošaljite ih prijateljima i rodbini i sigurni smo da ćete izmamiti osmehe!

Kratko o Božiću

Božić je najveći, najlepši i prema mišljenju mnogih pravoslavnih hrišćana najznačajniji verski praznik. Od Badnjeg jutra, preko Badnjeg dana, skromne trpeze za Badnje veče i raskošnog božićnjeg ručka, svi događaji, susreti i okupljanja u znaku su pravoslavnog mira, Božje milosti i porodične sreće.

Običaji koji se praktikuju na Badnji dan i Božić razlikuju se od kraja do kraja u Srbiji. Neko lomi česnicu na Badnje veče, neko kad stigne polažajnik u rano božićno jutro u kuću. Mnogo je rituala o kojima  vernici misle i koje sa pravom posvećenošću sprovode.

Čestitke za Badnje jutro

Badnje jutro, srećno svima
što vas u toj kući ima,
da ste srećni, da ste zdravi
nek se Badnjak drvo slavi.
Da se slavi dok je sveta,
da je vazda berićeta.
A po polju i po kući
da idete pevajući.
Srećno Badnje jutro, srećan Božić!

Evo imam lepe želje
za sve moje prijatelje
da ste zdravi, srećni pravi
da se ovo jutro slavi.
Blaženo je ovog jutra,
rodio se Gospod sutra.
Ja sam srećan, dobre volje
i želim vam sve najbolje.
Srećno Badnje jutro, srećan Badnjak.

Prekrasno me jutro budi,  zdravo bili dobri ljudi, svi koji ste srca čista nek vam duša večno blista. Sačuvajte dušu svoju, jer jedino to i vredi, sve će drugo istina je da nestane, da izbledi. Za sve one koje volim ja se danas Bogu molim, srećni bili prijatelji ovog svetog jutra i srećan vam Božić što će doći sutra.

Pomozi mi, dragi Bože
Badnjaci se sutra lože
da u zdravlju odem zorom
okitim se zlatnom gorom.
Običaji to su davni,
naši srpski pravoslavni,
da zaiskri, da zaplamti
tako je od kad se pamti.
Srećan Badnjak.

Neka ti prvi zraci sunca
donesu najlepše iz moga srca,
najlepše želje ko što je red
u srcu plamen, u duši med
u glavi mir i spokoj blagi
nek ti donese naš Gospod dragi.
Srećno Badnje jutro.

Dobro jutro domaćine, nek se slavi Božje ime. Tri put’ si se prekrstio pa si badnjak pripremio. Pečenica spremna čeka običaj od pamtiveka. Zdravi da ste i uspešmi više danas nego juče, danas manje nego sutra, blagosloven dom ti bio ovog snežnog Badnjeg jutra!

Zabelela zora rana,
evo nama Badnjeg dana
da se verom osnažimo
da se srcem odvažimo
srcem dušom i svom snagom
pomolte se Bogu dragom
došao je lepi čas
da počuje Gospod nas.
Srećno Badnje jutro, srećan Badnjak!

Sveta vatra gori, praznična pesma se ori! Krenuli dobri ljudi u planinu po zlatno drvo! Da im poželim zdravlje prvo! Da se prekrstim, rakiju popijem, ponos što sam Srbin ne mogu da sakrijem!  Čuvajmo, braćo, naše pravoslavlje, da nam Bog dobri podari sreću i zdravlje! Da i dogodine u dan isti, sečemo badnjak veseli, čisti! Ko nije čuo, nek čuje sada! na Badnje jutro, Srbin se sreći nada!

čestitke za badnje jutro

Čestitke za Božić

Pokloni se danas najlepšem danu
rođenje Hristovo danas se slavi
u svakoj kući, u svakom stanu,
u svakoj duši, srcu i glavi,
Hristos se slavi, Hristos se slavi.
Srećan Božić i nazdravlje!

Na današnji dan možemo poželeti hiljadu želja, a možemo i samo jednu, jedna je dovoljna ako je prava, iskrena i iz srca. Ja ti želim samo dobro zdravlje, novac, sreću pa i ljubav, poželeće ti drugi, ali sve to skupa neće biti važno kao ovo jedno moje iz srca. Zdravo da si i srećan ti Božić!

O Božićni blagi dane, što razgoniš, što progoniš loše misli, lošu sreću, od radosti neke male ti napraviš mnogo veću.  Danas svima lakše bude, svi su danas bliže Bogu, danas misli pozitivno, danas misli: hoću, mogu. Kakve su ti misli danas nek ti budu celog veka, u mislima blagorodnim pronaći ćeš srcu leka. Srećan Božić!

O Božiću, blagi dane,
sve lepo u tebe stane
lepe želje, običaji
danas zvezda sreće sjaji
Ko poželi danas želju
vrati mu se sto put veća
kad poželiš nekom dobro
vratiti se čista sreća.
Srećan Božić i svako dobro!

Dragi moj čiko, možeš li biti srećan onoliko, koliko ti moje srce želi na ovaj blagi dan? Danas je Hristu rođendan, a ja mislim na naše stare, na vezu svetu što nas u slozi drži. Zato sam bio ovog jutra brži, da ti prvi kažem: Mir Božji, Hristos se rodi! Nek se svaka sreća vašem domu dogodi!

Mir u kući, radost u srcu, spokoj u duši, to je nešto najvažnije za svakog čoveka koji slavi ime Božije. Neka naši preci budu ponosni na nas, neka plamen sveće na Božićnoj trpezi uvek sija isti sjajem. Od srca vam želim puno ljubavi i puno sreće, neka vas Bog blagoslovi.

Živi mi, zdravi, vazda srećni bili! Nek su vam svi dani radosni i mili! Dečica da rastu, Bogorodica da vas čuva i štiti, a Bog dobri zdravljem okiti! Da vam u kući vlada sloga, mir i blagostanje, da vam se uveća ljubav i imanje! Sve što poželite nek se ostvari na ovaj dan dragi, nek vas raduje Božić blagi!

Božić, Božić, blagi dan! Hristu našem rođendan! Nek vam u srce useli radost, nek vam u dušu unese blagost! Nek vam u kuću mir uvede, bolest i svađu neka izvede! Radujte se, sestre i braćo u Hristu, Bog nek vam podari dušu čistu! Mir Božji! Hristos se rodi!

Svanulo jutro sveto, polažajnika nama eto! Gori badnjak,  nižu se blagoslovi topli! Dobri Bože, čuvaj ovaj dom! Štiti ovu kuću i  sve u njoj! Da su dečica zdrava, da se slavi vera prava! Koliko žiški toliko zdravlja, toliko sreće, ljubavi, para! Neka se samo radost stvara! Mir Božji! Hristos se rodi!

Srećan vam Božić, prijatelji dobri! U zdravlju ga slavili, u veselju ručak postavili! Česnicu lomili, sreću u srcu udomili! Želim vam svako dobro, tako mi krsta, dok se krstim s ova tri prsta! Živi bili!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *