Nekoliko važnih činjenica o polaganju vozačkog ispita

Ako se osvrnemo na neka davna vremena videćemo da je vozačka dozvola bila u vlasništvu samo muške populacije. Žena je bila tu da brine o kući i deci, a samo poneka je uspela da se izbori za pohađanje obuke i izlazak na ispit, a to je bila zaista retka pojava.

Ovako nešto danas nećete videti. Žene se ravnopravno sa muškarcima upisuju u auto škole, bez ikakvih problema prolaze obuku, i polažu završni test. Dovoljno je da se osvrnete oko sebe u saobraćaju, primetićete da je skoro svaki drugi učesnik upravo žena.

Procedura obuke i polaganja je ipak nešto drugačija u odnosu na pre desetak godina. Nekada su auto škole „držale“ simboličnu cenu za polaznike. Sada je to jedna ozbiljna investicija kada su kućne finansije u pitanju.

U nastavku teksta pišemo vam o osnovnim karakteristikama koje se tiču polaganja za B kategoriju.

Šta sve podrazumeva teorijski ispit za b kategoriju?

Ukoliko vam je plan da uskoro postanete vozač, na tom putu moraćete da prođete kroz časove koji se tiču teoretske obuke, kao i praktičnu nastavu – svakodnevni časovi vožnje sa izabranim instruktorom.

Sama obuka traje četrdeset školskih časova i odvija se u prostorijama auto škole. Pohađanje nastave je obavezno, pa bi valjalo svoje privatne obaveze uskladiti sa planiranom obukom kako biste stigli da je ispratite.

Teorijski ispit za b kategoriju je veoma važan i ima za cilj da sve kandidate prethodno pripremi za praktičan deo obuke. Ovaj deo ispita podrazumeva prepoznavanje saobraćajnih znakova, snalaženje u najrazličitijim situacijama u saobraćaju (gde je obavezno da znate kada koji učesnik ima pravo prvenstva i sl.).

Preporuka je da ništa ne učite napamet već sa razumevanjem kako biste jednog dana bili vozač koji je siguran u svoje znanje.

Zbog čega je polaganje za auto danas postalo normalna pojava?

Jesen je idealno vreme kada se može krenuti sa časovima vožnje. Prijatne temperature omogućavaju kandidatima ugodnu vožnju sa instruktorom, pa bi valjalo dozvolu „zgrabiti“ pre nego što nam stignu hladni i kišni dani.

Auto škole rade punom parom, kandidata uvek ima dovoljno, pa vlasnici škola nemaju razloga za brigu. I dalje je najviše traženo polaganje za auto, tj. za B kategoriju s obzirom da se je ova vrsta četvorotočkaša najzastupljenija u saobraćaju.

Iako obuka nije jeftina, većina auto škola daje mogućnost plaćanja na rate, čekovima ili gotovinom.

Živimo u vremenu u kojem se brzo živi, pa nam je auto preko potreban kako bismo stigli sve obaveze da završimo bilo da se radi o poslovnim ili privatnim. Zbog toga se danas podrazumeva da imate vozačku dozvolu, kako biste se prilagodili okruženju.

Nekoliko bitnih činjenica kada je polaganje vozačkog ispita u pitanju

Jedan od bitnijih ispita u toku života sa kojima ćete se suočiti jeste upravo polaganje vozačkog ispita. Sa dozvolom u novčaniku nećete zavisiti od drugih, moći ćete da idete gde god poželite (sa sopstvenim autom), nećete morati da se „gužvate“ u gradskom prevozu na putu do posla i sl.

Sa druge strane, ukoliko planirate da se bavite poslovima kao što su komercijala, transport robe itd, nijedan poslodavac vas neće primiti na posao bez vozačke dozvole ali i prethodnog iskustva u saobraćaju.

Da biste krenuli na obuku ne morate da budete punoletni!

Zakon kaže da se sa navršenih šesnaest godina možete upisati u auto školu i krenuti sa obukom pod uslovom da imate ličnu kartu. Ipak, kada budete godinu dana stariji imate priliku da izađete na vozački ispit.

Kako izgleda praktična obuka kandidata?

Baš kao i teorijska, i praktična obuka se sastoji od 40 školskih časova i obavezna je za sve kandidate koji planiraju da izađu na završni deo ispita. Po zakonu polaznici ne bi smeli da imaju više od dva časa vožnje dnevno. Termini održavanja časova su individualnog karaktera i zavise od dogovora između kandidata i instruktora.

Trudite se da odaberete adekvatnu auto školu

Jedna od najbitnijih stvari koja se tiče same obuke i polaganja za B kategoriju jeste da kandidat odabere auto školu koja će ispuniti sva njegova očekivanja. Naime, već na prvom razgovoru trudite se da dobijete precizne informacije kakva je procedura kada je održavanje časova u pitanju, ko vam je instruktor, koji period dana vam najviše odgovara za slušanje teorijske nastave i vožnju i sl.

Takođe, ne bi bilo loše da se raspitate o prolaznosti kandidata u auto školi u koju planirate da se upišete. Ako čujete da svi kandidati prolaze i to iz prvog puta, možda je reč o ne tako ozbiljnoj školi kojoj je cilj samo da ima što više polaznika, dok im je obuka kandidata u drugom planu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *