Ručno rađen aksesoar: prednosti i nedostaci

Ručni rad je najteži, a konstantnost i posvećenost koje podrazumeva nisu za svakoga. Imajući u vidu vrednost ručnog rada i trud koji je potreban da neko sam napravi gotov proizvod, jasno je zašto je ovo posao rezervisan samo za prave majstore i profesionalce. Nepisano je pravilo da proizvodnja manjeg obima rezultira finalnim radom većeg kvaliteta. Pored toga što su ručno rađeni predmeti vredniji i kvalitetniji, pa će verovatno i duže trajati, imaju i niz drugih prednosti. Koje su to prednosti kada je u pitanju ručno rađen aksesoar, saznajte u nastavku teksta, gde ćete se istovremeno upoznati i sa malim brojem nedostataka koje ovakav rad podrazumeva. 

Ručno rađen aksesoar: za ljubitelje autentičnih stvari

Kada tražite savršen i originalan poklon, kvalitet odabranog predmeta treba da vam bude na prvom mestu. Ukoliko želite da poklonite ili i sami posedujete nešto što niko drugi neće imati – neka to bude nesvakidašnji aksesoar, kao što je autentičan komad nakita ili zanimljiv dodatak odeći

Bez obzira na to da li je u pitanju ženski ili muški nakit, kada je ručno izrađen, ima mnogo veću vrednost. Ne mora da bude luksuzan i skupocen, jer ono što se danas mnogo više ceni jeste autentičnost. Svaka dama želi da bude prepoznatljiva po unikatnom i originalnom komadu nakita, koji nije lako dostupan svima, a u tome ne zaostaju ni muškarci. Naravno, i kod ručnog rada postoji mogućnost pravljenja malih serija, ali ne u mnogo primeraka. 

Ovakav nakit je izrađen sa mnogo više pažnje i posvećenosti, u najrazličitijim oblicima, bojama i teksturama. U njegovoj izradi najčešće se koriste kvalitetni, fino i detaljno obrađeni materijali. Najčešće su to ogrlice i narukvice napravljene od eko kože, minđuše, prstenje i broševi izrađeni od finog kamenja, posrebrenih i pozlaćenih detalja, ali i drveta, keramike i sl. U izradi se koriste i nešto skuplji materijali za ekskluzivnije komade nakita poput poludragog kamenja, zlata ili srebra. U odnosu na nakit koji se masOvno proizvodi i prodaje u velikim prodavnicama, glavna prednost nakita koji uz sebe nosi epitet „hand-made“ jeste autentičnost. Pored sve pažnje umetnika, u njegovu izradu utkana je i ljubav prema samom zanatu. 

Svi znamo koliko je ponekad teško odabrati originalan poklon za muškarce. Različiti ručno rađeni dodaci odeći, poput leptir-mašne, kravate, manžetni ili tregera mogu biti savršen i originalan poklon. Uz rođendansku ili novogodišnju čestitku, kao i čestitku povodom novog posla ili unapređenja poklonite neki od ovih autentičnih modnih dodataka. Ukoliko organizujete tematsko momačko veče, razmislite o drvenim leptir-mašnama kao obaveznom modnom detalju za sve momke. 

Podrška talentu, kreativnosti i samoizražavanju

Birajući ručno rađen aksesoar – dajete glas i podršku ljudskom talentu, kreativnosti i samoizražavanju. Autori ručno rađenih predmeta mogu provesti čitave sate usavršavajući svaki komad i posvećujući se svakom detalju, pa tako obraćaju pažnju i na samo pakovanje. Upakovani u šarmantna, atraktivana pakovanja, ručno rađeni modni detalji definitivno će vas privući više od bilo kog drugog aksesoara koji čini ponudu nekog od velikih trgovinskih lanaca. 

Održivost kao jedna od najvećih prednosti

Za razliku od aksesoara koji se izrađuje generički i mogu se videti u prodavnicama na svakom ćošku, ručno rađeni modni dodaci ne samo da su autentičniji, već su u najvećem broju slučajeva sašiveni od ekološki i etički prihvatljivih materijala, često ručno biranih i lokalno nabavljenih, što je i inače slučaj kod svih ručno rađenih proizvoda. Što se tiče materijala, uglavnom se koriste oni visokog kvaliteta i sa manjom verovatnoćom alergijskih pojava. To su u najvećem broju slučajeva prirodni i kvalitetni materijali, kao što su vuna i pamuk i oni sa malim procentom sintetike. To se najbolje primećuje u izradi zimskih dodataka odeći (šalovi, kape, rukavice) ili novčanika, torbi i cegera koji čine obavezne delove kako ženskog tako i muškog aksesoara. 

Nedostaci ručno rađenog aksesoara

Kada je u pitanju ručni rad, put od amatera do profesionalca često je dug. Zbog toga postoji rizik da, ukoliko se ne radi o iskusnim proizvođačima, ovakve modne detalje preplatite, a da se vrlo brzo razočarate, jer je u pitanju rad lošijeg kvaliteta. 

Iako se poslednjih godina fokus sa poznatih brendova sve više prebacuje na one lokalne, činjenica je da veliki brendovi uživaju privilegovan status u odnosu na manje proizvođače. Nasuprot velikim proizvođačima koji drže monopol, hand-made autori svoj izlagački prostor dobijaju uglavnom na sajmovima i bazarima, koji su im jedini show room izvan društvenih mreža. Iako zakupnina koju traže organizatori ovakvih dešavanja uglavnom nije suviše visoka, da li će izlaganje na njima biti isplativo najviše zavisi od cene i vrste proizvoda, zbog čega su zakupci koji žele da izlažu na ovakvim mestima nekada prinuđeni da dodatno podižu cene svojih proizvoda.

Tako dolazimo do još jednog od ozbiljnih ograničavajućih faktora kada je u pitanju ručno rađen aksesoar, a to je cena. Ručni rad može vas koštati mnogo više. S druge strane, imajući  u vidu to da će trajati mnogo duže i da svaka originalnost košta, ukoliko je delo profesionalca, uložiti u kupovinu hand-made aksesoara je isplativije na duže staze.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *