Sejšeli: Stvari koje treba da znate o ovoj zemlji pre posete!

Smešteni u Indijskom okeanu, na istočnoj obali Afrike, Sejšeli su grupa od 115 ostrva na kojima ćete pronaći najčistiju tirkiznu vodu, plaže sa belim peskom, takamaka palme, granitne stene i mnogo ptica, kornjača i drugih endemskih vrsta. A da i ne pominjemo preukusnu, lokalnu, kreolsku hranu!

Da biste u potpunosti doživeli Sejšele, a da ništa ne propustite, evo nekoliko stvari koje treba znati unapred i nekoliko saveta o tome kako da posetite ostrva i izvučete maksimum iz svog letovanja.

Da li su Sejšeli bezbedni?

Turisti koji žele da se upute na drugi kraj sveta sigurno razmišljaju o bezbednosti egzotičnih destinacija. Nemojte da brinete, Sejšelci su veoma ljubazni, opušteni i srećni, uvek spremni da pomognu i daju korisne savete. Kao i bilo gde drugde na svetu, treba izbegavati izlaske po mraku, ne nositi velike sume novca sa sobom i uvek biti na oprezu. Čak i ako budete na osamljenim plažama, u planinama, i na ostrvima, osećaćete se veoma bezbedno.

Jezik i novac

Ovde se govore tri zvanična jezika: kreolski, francuski i engleski. Većina Sejšelaca govori sva tri.

Valuta je rupija Sejšela (SCR), 1€ = 16 SCR; međutim, evro i dolar su široko prihvaćeni. Glavna banka je Barclais, a ima mnogo bankomata.

Ne zaboravite da razmenite sejšelske rupije pre nego što napustite Sejšele na kiosku za razmenu u blizini sale za dolazak. Ako ste prošli bezbednosnu proveru, nećete naći drugu menjačnicu. Ali rupije još uvek možete potrošiti na suvenire ili čuveni Takamaka rum na aerodromu.

Internet

Nakon sletanja u Mahe, kupite sim karticu na dva kioska ispred hodnika za dolazak. Ovde postoje dva mrežna operatera: Airtel i Cable & Vireless Seichelles, ali između njih nema velike razlike, a troškovi su prilično slični. Većina smeštaja nudi besplatan bežični internet za svoje potrage; no ipak ne očekujte brzu vezu.

Najbolje vreme za posetu

Sejšeli su destinacija koja se može posetiti tokom cele godine, sa nekim mesecima koji su ipak nešto povoljniji za posetu od drugih. Prosečna temperatura tokom cele godine je 27 stepeni bez ekstremnih vrućina. Najbolji meseci za posetu su april, maj, oktobar i novembar, kada se javlja prelaz između vrućih i vlažnih severozapadnih vetrova i hladnijih jugoistočnih vetrova.

Visoke turističke sezone su jul, avgust, decembar i januar. Najvlažniji meseci u godini: januar i februar.

U zavisnosti od godišnjeg doba i pravca vetra, morske alge mogu poremetiti izgled plaže. Evo još jednog saveta: na severozapadnim plažama nećete videti morsku travu između maja i oktobra, dok na jugoistočnim plažama – između oktobra i marta.

Koje ostrvo da posetite?

Sejšeli imaju 115 različitih malih ostrva, od kojih su Mahe, Praslin i La Dig najposećenija. Morate da posetite najmanje dva od tih ostrva da biste razumeli i zaista doživeli ovu destinaciju iz snova.

MAHE, najveće od Sejšelskih ostrva, ima više od 80.000 stanovnika. U njemu se nalazi međunarodni aerodrom i jedna od najmanjih prestonica na svetu, Viktorija, i ostrvo gde većina turista provodi odmor.

PRASLIN, drugo po veličini od Sejšelskih ostrva, udaljeno je samo sat vremena vožnje brodom od Mahea, i ima manje od 8.000 stanovnika. Ostrvo više liči na Mahe, ali sa opuštenijom i opuštenijom atmosferom. To je dom prirodnih rezervata Valle de Mai i Fond Ferdinand, gde se možete diviti divljem Coco de Mer – najvećem kokosu na svetu.

LA DIG je treće po veličini ostrvo Sejšela i mesto je gde se nalazi više od 2.500 smeštaja. To je malo i lepo ostrvo, gde svi putuju biciklima, a to je ostrvo na kome ćete naći najlepše plaže.

Dolazak na Sejšele

Letovi za Sejšele nisu uvek jeftini, pa je predlog da ih rezervišite što je ranije moguće da biste dobili dobru ponudu. Ako ste fleksibilni sa datumima, možda ćete pronaći povoljnije avionske karte.

Na najvećem ostrvu Mahe nalazi se međunarodni aerodrom. Sejšeli nude BESPLATNU vizu po dolasku za sve turiste, ali treba da imate dokaz o povratnoj karti ako neko to zatraži.

Smeštaj

Smeštaj na Sejšelima biće najskuplja stavka za trošak, posle avio karata.

Sejšeli nude raznovrsniju ponudu smeštaja, od povoljnih pansiona do luksuznih odmarališta. Do njih dolazimo takođe letom uz presedanja, ali je smeštaj obezbeđen na jednom od 4 najnaseljenijih i turistički najatraktivnijih ostrva. Kako ta ostrva nisu usamljena i kako su reljefno zanimljivija, turistima se omogućava mnogo više aktivnosti i van odabranog smeštajnog rizorta.

Luksuzni rizorti su zastupljeni na Sejšelima i spremni su da podignu iskustvo letovanja na novi nivo. Smeštaj uveliko koristi prirodne okolnosti, pa su umesto vila na vodi, često zastupljene vile sa sopstvenim, ličnim bazenima. Sa pogledom koji se pruža na prelepe zalaske sunca, možemo reći da teško da ima nešto romantičnije. Sejšeli su takođe dom mnogih ekoloških letovališta, koja nude održivo i autentično iskustvo.

Sejšeli nude pristupačne opcije smeštaja, sa raznim mogućnostima i aktivnostima koje odgovaraju različitim budžetima. Sejšeli mogu biti pogodni i za one koji traže jeftiniju opciju, ali su i mesto gde se nalaze neki od najluksuznijih hotela na svetu.

Šta raditi na Sejšelima?

Sejšeli su takođe poznati po svojim prelepim plažama, podvodnom svetu i morskim aktivnostima. Ali tu se ne iscrpljuju mogućnosti ovog ostrva. Ovde takođe možete da isprobate i niz drugih aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje i pecanje. Džinovske kornjače, vodopadi, hajking – samo su neke od stvari koje čekaju turiste. Posetioci mogu da istraže nacionalne parkove i rezervate prirode na ostrvima kako bi otkrili jedinstvenu prirodnu lepotu i endemske vrste Sejšela.

I to nije sve. Sejšeli imaju bogato kulturno nasleđe, pod uticajem njegovog francuskog, britanskog i afričkog nasleđa. Ono se može istražiti kroz njegove muzeje, kolonijalne zgrade i brojne kulturne događaje. Ukoliko ste na Sejšelima u vreme Kreolskog festivala, nemojte propustiti priliku da ga posetite. Glavni grad Sejšela je Viktorija koja je zanimljivo mesto za obilazak i ima atrakcije i muzeje koje biste svakako želeli da posetite kako biste više upili ovo podneblje.

Sejšeli su idealno mesto za odmor i uživanje u tropskom raju. Ne samo da nude prelepe plaže i raskošan morski život, već i bogatu kulturu, egzotičnu hranu i predivnu tropsku vegetaciju koja čini ovo mesto jedinstvenim.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *