Šta bi trebalo da uradite ako vam se bojler često kvari?

Pokvareni bojler  je noćna mora za svako domaćinstvo. tada ne možete da se tuširate, ni da perete sudove,a ako u kući imate malu bebu, situacija postaje još gora. Uvek se nadamo da je kvar koji nas je zadesio sa bojlerom ujedno i  poslednji, ali kada se kvarovi javljaju sve češće, korišćenje bojlera postaje sve manje bezbedno, te je važno što pre preduzeti nešto, odnosno knkretne i efikasne korake, koji će vas dovesti do ispravnog bojlera. 

Neispravan bojler može biti prava tempirana bomba, zato je jako važn da budete u toku sa kvarovima i da redovno zovete majstora za servis bojlera

Znaci koji ukazuju na to da vam je hitno potreban servis bojlera?

Postoje ti nedvosmisleni pokazatelji koji vam signaliziraju da je potrebno što pre uraditi servis bojlera. Jedan od najčešćih je onaj kada bojler uopšte ne zagreva vodu, voda je hladna ili je baš malo zagrejana. To svakako ne bi trebalo da tolerišete, jer je glavna funkcija bojler azapravo da proizvede toplu vodu, koju bi trebalo da imate u količini koja vam je potrebna i u trenutku kada vam je to potrebno. Takoše javlja se i problem da bojler sporo zagreva vodu, a tada je najverovatnije problem grejač, koji je potrebno zameniti ili servisirati. Razlog za servis bojlera je kada sijalica ne svetli, a voda u bojleru se zagreva. 

To svakako nije dobar znak jer vam sijalica ne signalizira adekvatnu informaciju, pa može doći i do nepotrebnog zagrevanja vode, što može čak dovesti i do eksplozije bojlera.

Ukoliko iz bojlera kaplje voda, to bi trebalo da bude jasan znak da ga više ne palite i da odmah pozovete majstore da provere i urade popravku.

Bojler koji pucketa, šišti ili ispušta druge neobične zvuke, jeste bojler koji ima grejač, na kome se nataložio kamenac, te  u ovom slučaju nije potrebno razmisliti dva puta, već odmah pozvati servis bojlera.

Šta bi trebalo da uradite ako ipak kod kuće zateknete pokvareni bojler, koji pokazuje neke od ovih problema?

Na prvom mestu potrebno je zaustaviti vodu. Pronađite cev za dovod hladne vode. Ova cev vodi od glavnog vodovoda do vrha bojlera. Kada je bojler ispravan, voda prestaje da teče kada je rezervoar pun, ali zbog pucanja rezervoar istiskuje vodu u prostoriju čim uđe iz cevi. Okrenite ventil i Isključite dovod hladne vode okretanjem ventila u smeru kazaljke na satu. Ovo će zaustaviti dotok vode

Na drugom mestu, isključite bojler iz struje.Grejni element, bilo koje vrste može predstavljati  opasnost za vaš dom ako nastavi da radi. To dovodi do preteranog zagrevanja, a voda može iscureti iz kazana, pto može biti opasno. 

Ovakve stvari mogu izazvati požar. Kada je ispravan, bojler  se obično sam isključuje nakon što voda dostigne određenu temperaturu, ali ako vam rezervoar pukne zbog neispravnog termostata, verovatno se neće sam isključiti. Pronađite i okrenite prekidač za rezervoar tople vode u vašoj kutiji za električni prekidač. Ako  bojler radi na gas, isključite gasovod koji vodi do njega i napustite objekat dok miris prirodnog gasa potpuno ne nestane.

Kako izgleda dolazak majstora na vašu adresu i kada ga možete očekivati?

Kada ste se obezbedili i uradili sve navedene korake, vreme je da pozovete servis bojlera. Ukoliko nije radni dan ili je neko nezgodno vreme, ne morate brinuti, ovakvi servisi imaju svoje hitne službe, koje su vam uvek dostupne i koje mogu izaći na teren u bilo kom trenutku. Ove službe rade od 00-24h, zato što se nikada ne zna kada će iskrsnuti hitna intervencija koja se mora rešiti u što kraćem roku. Kada  vam se pokvari bojler a naišli ste na neke od kvarova iz opisa, neko od majstora će uskoro doći na vašu adresu.

Svaka intervencija počinje dijagnostikom kvara, odnosno obezbeđivanjem mesta i prisutnih lica. Ukoliko masjtor proceni da bi moglo doći do eksplozije bojlera, on će sprovesti određene mere, kako bi obezbedio prostor. Ukoliko je manji kvar u pitanju, oni će prvo uraditi pregled bojlera, a zatim vam reći procenu stanja i potencijalna moguća rešenja.

Ponekad je potrebno samo zameniti određeni deo, očistiti grejač od kamenca, a u izuzetnim situacijama, potrebno je zamniti ceo bojler. Ukoliko se složite sa mogućim rešenjem, tada majstori prelaze na adekvatnu popravku bojlera. Nakon popravke dobićete precizna uputstva šta i kako dalje da radite, kako se problem opet ne bi desio. Preporučuje se da se servis obavlja minimalno jednom godišnje, a nakon bilo koje popravke dobićete račun i garanciju. 

Važno je da znate da je bojler jedan od najrizičnijih aparat u kući, te da ga morate držati pod kontrolom, kako vam se ponovo ne bi desio sličan problem. Ukoliko imate garanciju na bojler, odnosno bojler je još uvek u garanciji, možete da ga zamenite u prodavnici gde ste ga kupili. Možete se posavetovati sa majstorima, oko modela bojler,a koji bi trebalo da kupite i tako izbeći brojne probleme i dodatne troškove.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *