Trudnoća po nedeljama

Da li biste želeli da znate šta vas i vašu bebu čeka iz nedelje u nedelju tokom trudnoće? Trudnoća obično traje 40 nedelja, računajući od prvog dana vaše poslednje menstruacije. To znači da se oplodnja ne dešava do treće nedelje trudnoće  (u zavisnosti od toga kada ovulirate).

Tri tromesečja do dolaska bebe

Trudnoća po nedeljama je nešto što buduću mamu veoma interesuje. Prosto važno joj je da zna šta je čeka, koje promene se mogu manifestovati u određenoj nedelji trudnoće i ono najbitnije kako se njena beba razvija po nedeljama.

Prvi trimestar trudnoće

Prvih 13 nedelja trudnoće naziva se prvi trimestar. Prvi trimestar se smatra najuzbudljivijom fazom trudnoće, jer razvoj vaše bebe napreduje brže u prvih nekoliko nedelja nego u narednim nedeljama trudnoće. Fokus je na oplodnji i implantaciji jajne ćelije do brzog razvoja organa, mozga i glave embriona. U isto vreme, buduća majka često ima neželjene efekte kao što su mučnina, umor i iscrpljenost. Prve promene u telu majke postaju vidljive. Rizik od razvoja urođenih mana i gubitka deteta usled pobačaja je najveći u prvom tromesečju.

Drugi trimestar trudnoće

Nakon završetka prvog tromesečja trudnoće, počinje drugi trimestar.  Drugi trimestar obuhvata 14. do 26. nedelje trudnoće. Ovaj period se često smatra najudobnijom fazom trudnoće za buduće majke.  Početni neželjeni efekti kao što su mučnina ili vrtoglavica se smanjuju,  dok trudnice imaju znatno više energije.  Rizik od pobačaja značajno opada nakon prvog tromesečja trudnoće, a dobre vesti se sada mogu podeliti sa prijateljima i rođacima. Za bebu, ovaj period karakteriše brz rast: veličina i težina vaše bebe se relativno brzo povećavaju u drugom tromesečju.

Treći trimestar trudnoće

Sada je vreme za finalni deo! Teoretski, trudnoća traje 40 nedelja, ali ovo je samo smernica. Trudnoća se takođe može produžiti do 42 nedelje. Za neke buduće majke poslednje tromesečje može biti veoma naporno: sloboda kretanja je sve više ograničena zbog bebinog rasta i napredovanja. Kao rezultat toga, javljaju se i trudnički problemi kao što su bolovi u leđima, nesanica i, pred kraj trudnoće, zadržavanje vode. U poslednjem tromesečju trudnoće, glavni zadatak vaše bebe je da raste. Kao rezultat toga, vaša beba će značajno dobiti na težini u trećem trimestru. Kod takozvanih tonućih bolova dete klizi u karlicu i tako pravi prostor za organe majke. Da li je vaš očekivani rok već prošao? To je slučaj u 40% svih trudnoća i ne bi trebalo da vas brine. Vaš lekar će vršiti testove u redovnim intervalima između 41. i 42. nedelje. On proverava da li posteljica radi ispravno i da li obezbeđuje kiseonik i hranljive materije bebi.

Kalkulator trudnoće

Ukoliko niste sigurni da li ste trudni i kako se broje nedelje ili ako želite da pratite trudnoću po nedeljama od samog početka, tu je kalkulator trudnoće. Kada će se vaša beba roditi?  Između začeća i rođenja vaše bebe prođe oko 266 dana. Pošto vreme polnog odnosa ne mora da se poklapa sa vremenom oplodnje, za izračunavanje termina porođaja koristi se prvi dan poslednje menstruacije. Važno je znati: Normalan, „tačan“ porođaj može odstupiti od izračunatog datuma porođaja do 2 nedelje. A odstupanja su ovde pravilo: Samo 5% svih trudnica rodi dete u izračunatom terminu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *