Zvezdara – kraj grada u dodiru sa zvezdama

Kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, položaj Beograda na raskrsnici Dunava i Save dugo ga je činio važnim raskršćem. Od svog osnivanja pre 7000 godina, preko burnog 20. veka, do pozicije prestonice svih važnih političkih, trgovačkih i kulturnih dešavanja Srbije, Beograd posetiocima priča snažnu priču o duhu i tradiciji. Kada pogledate i danas, videćete taj neverovatni spoj starog i novog, kako u samom centru grada, tako i u beogradskim naseljima. Zato je svako naselje specifično na svoj način i nudi svojim žiteljima simpatičnu individualnost.

Jedno od takvih naselja je Zvezdara, pa ako ste odabrali da iznajmite stan na dan baš ovde, evo ćime će vas Zvezdara oduševiti i šta sve ovde možete videti i obići.

  1. Park šuma Zvezdara

Park šuma Zvezdara je atraktivno izletište u užem centru grada koja služi za odmor, sport i rekreaciju. Pravo je utočište u toplim prolećnim i letnjim danima zbog pošumljenog dela od 145 hektara, od kojih je čak 21 hektar uređen kao park. Isprepletane staze za šetnju, vežbaonica na otvorenom, natkrivene i klupe na otvorenom, obližnji kafići gde možete da se okrepite i rashladite, etno restoran sa domaćim specijalitetima, vidikovac za pogled na ravnicu severnog dela grada – glavni su razlog zašto Park šumu Zvezdaru posećuju sve generacije.

Zvezdarsku šumu nazivaju još i „pluća Beograda“  zato što danas najveći deo parka čine čiste ili mešovite vrsta drveća kao što su bagrem, crna topola, kanadska topola, jasen i bor. Osnovna funkcija ove šume je unapređenje životne sredine i optimizacija ekoloških uslova u gradu. U vreme predstojećih zimskih zagađenja, ovo je prava oaza za duboko disanje.

  1. Astronomska opservatorija Beograda

Beogradska opservatorija je jedna od najstarijih naučnih institucija u Srbiji. Osnovana je 7. aprila 1887. godine, ukazom Ministra obrazovanja Kraljevine Srbije Milana Kujundžića, a na inicijativu profesora Velike škole Milana Nedeljkovića, koji je i postavljen za prvog direktora novoosnovane opservatorije. Za nju se vezuje i ime Milutina Milankovića i brojni programi u kojima možete da učestvujete i da se edukujete.

  1. Naučno-tehnološki park

NTP Beograd je osnovan u partnerstvu Vlade Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za povezivanje privrede i naučno-istraživačkih i obrazovnih organizacija. Naučno tehnološki park je zamišljen kao transfer znanja, mesto za razvoj novih tehnologija, komercijalizaciju inovacija, njihovo plasiranje na tržište, umrežavanje i stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju.

NTP Beograd se razvija u novo tehnološko jezgro grada koje okuplja tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane, i podstiče osnivanje start-ap kompanija, stvarajući povoljno okruženje za inovativnost, tehnološki razvoj i konkurentnost.

  1. Zvezdara teatar

Da Zvezdara nije samo mesto nauke, pokazuje i veliki broj pozorišnih trupa koje ovde stvaraju svoju umetnost. Jedna od najuticajnijih je Zvezdara teatar koji je podario svojim posetiocima veliki broj nezaboravnih predstava u kome je učestvovalo toliko velikih imena srpske glumačke scene. Ovo je, kako sami kažu, specifična umetnička zona u kojoj ne važe nikakva pravila i u kojoj publika ume da uživa. Osim izvrsne glume i režije. Pozorište datira iz 1984. godine i otada je značajna kulturna institucija grada.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *