Botoks – osobine, prednosti, istine i zablude

U poslednjem periodu se na području estetske medicine pojavilo pregršt novih supstanci i metoda za ulepšavanje i zadržavanje svežeg izgleda kože. Međutim, botoks i dalje vlada tržištem. Ukoliko vas zanimaju najvažnije osobine, prednosti, istine i najčešće zablude o ovom tretmanu, pročitajte naredni tekst.

Šta je botulinski toksin

Botulinski toksin je neuromodulator koji učestvuje u sprečavanju mišićnih kontrakcija, uglačavanju kože i brisanju tragova starenja. U estetskoj medicini važi za jedan od najpopularnijih anti-aging tretmana. Btoks se skoro preko dve decenije nalazi na samom vrhu liste popularnosti. Interesantno je istaći da ustaljeni naziv botoks zapravo predstavlja brend u vlasništvu kompanije Allergan, a ne zvaničan naziv ovog tretmana. 

Kako deluje botoks

Botulinski toksin se u estetskoj medicini koristi u izuzetno razblaženoj formi. Njegovo dejstvo je predvidivo i lokalizovano, a deluje tako što umiruje grčenje mišića. Ukoliko živite u srpskoj Atini i zanimaju vas botoks tretmani u Novom Sadu, konsultacije možete zakazati na linku.

Da li je intervencija bolna

Ovo je jedna od najvećih zabluda u vezi sa tretiranjem regija lica botulinskim toksinom. Intervencija je potpuno bezbolna – pre tretmana se nanosi topikalna anestezija, dok se prilikom injektiranja koristi neosetna ultra-tanka iglica. Ujedno vredi istaći da se odmah nakon tretmana botoksom, a uz poštovanje propisanih mera, svaki pacijent može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Trajanje intervencije 

Zbog izuzetno kratkog trajanja zahvata, tretiranje lice botoksom neretko nazivaju I lunch time tretmanom – odnosno intervencijom koja se može obaviti i tokom pauze za ručak. Kompletno trajanje procedure, uz dodatne konsultacije, uglavnom traje od 15 do 30 minuta. Prvi vidljivi rezultati se mogu očekivati sedam dana nakon same intervencije, dok se potpuni rezultat uglavnom dobija nakon dve sedmice. Što se tiče trajanja samog dejstva botulinskog toksina, on ostaje vidljiv i do šest meseci. Važno je naglasiti da se svakim narednim tretmanom efekat botoksa produžava.

Kada mogu započeti sa tretmanom

Primena botoksa je uobičajena u gornjoj trećini lica, odnosno u regiji čela, predela između obrva (glabela) ili u uglovima očiju – ali je u estetskoj medicini poznata i primena u nekonvencionalnim regijama, poput masteričnog mišića. Ordinaciju estetskog hirurga mogu posetiti mlađi pojedinci (koji su navršili 20 godina), dok se sam tretman ne preporučuje starijima od 70 godina. Tvrdnja da isključivo žene odlaze na tretmane botoksom je još jedna od velikih zabluda. U nekolicini zemalja je odlazak estetskom hirurgu zapravo češće muška privilegija.

Bez zamrznutog lica

Tokom dana nesvesno napravimo veliki broj grimasa, najčešće aktivirajući mišiće oko čela, očiju ili u donjoj trećini lica. Učestalim kontrakcijama mišića tog tipa vremenom se prave udubljenja u koži, mnogima poznatije kao bore.  Botulinski toksin upravo deluje na navedene mimične bore, te je zbog toga savršen kozmetički tretman za sve pojedince koji se izraženo smeju ili pak mršte. Naravno, to ne znači da se nakon tretiranja regije gubi prirodna mimika – već samo da botoks opušta mišiće koji učestvuju u stvaranju nepoželjnih bora. U cilju suzbijanja tragova starenja, botoks ne utiče na druge mišiće lica koji takođe utiču u stvaranju facijalnih ekspresija. Kada se injektira sertifikovani botulinski toksin, te kada proceduru izvodi iskusan i stručan estetski hirurg, nema nikakvih razloga za strah od pojave zamrznutog lica.

Mladolik vrat 

Uz pomoć botoksa vrlo lako možete postići izgled mladolikog vrata. Ubrizgavanje botulinskog toksina u ovoj regiji je simbolično ponelo naziv po egipatskoj kraljici NefertitiNefertiti lift. Izraz nefertiti u bukvalnom prevodu znači lepotica je stigla, pa ovaj nezvanični naziv nikako nije spontan. Tretman podrazumeva opuštanje mišića koji se protežu od donjeg dela lica, duž vrata pa sve do gornjeg dela grudi – a sve kako bi se dobio efekat zategnutog vrata bez bora.

Gde još botoks može biti koristan?

Efekti botoksa su zaista izvanredni. Evo još nekoliko estetskih poboljšanja koje ovaj tretman nosi sa sobom:

  • Harmonizovanje crta lica – ciljanim ubrizgavanjem botulinskog toksina, dobija se simetričan izgled lica, podižući delove lica koji su previše opušteni.
  • Preventivna primena – kod osoba sa izraženom mimikom, botoks se u ranijim godinama može koristiti i u preventivne svrhe.
  • Lepši osmeh – tretman botoksom vas može lišiti problema sa gummy smile efektom. Tretiranje utiče na spuštanje usana.
  • Smanjeno znojenje – injektiranje botulinskog toksina znatno smanjuje lučenje znoja, tako da može biti savršeno rešenje za pojedince koji se prekomerno znoje. 
  • Podizanje obrva i kapaka – botoks je izuzetno delotvorno rešenje u cilju postizanja efekta podignutih obrva. Nekada se ovo radilo isključivo hirurškim putem.

Botoks može biti koristan i protiv jakih migrena.

Šta je sa nus-pojavama

Do ozbiljnih neželjenih dejstava nakon kozmetičkog tretmana botoksom može doći samo u slučajevima kada se koristi nesertifikovani botulinski toksin sumnjivog porekla (kupljen online ili slično). Što se tiče blagih nedostataka, pojava crvenila ili sitnih kvržica koje podsećaju na bubuljice su najčešće nus-pojave. Međutim, njihovo dejstvo je izuzetno kratko. Ovakve pojave su uobičajene nakon estetskih zahvata. 

Botoks je definitivno najbezbedniji kozmetički tretman, tako da ukoliko težite povratku mladalačkog sjaja lica, definitivno treba da zakažete konsultacije. Nadamo se da će vas ovaj tekst, uz šoljicu kafe, dobro pripremiti za intervenciju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *