Kafa – najpopularniji topli napitak: istorijat i zanimljivosti

Kafa važi za najpopularniji topli napitak na svetu. Dok je jedni konzumiraju iz čiste navike ili potrebe za kofeinom, drugi u njoj pronalaze pravi užitak. Kafa je postala napitak sa dejstvom razbuđivanja, smirivanja, razlog za okupljanje ljudi i deo tradicije različitih naroda. A šta zapravo znamo o ovom napitku? Da li ste se nekada zapitali o poreklu kafe, ko ju je prvi pronašao, skuvao i probao? U daljem otkrivamo sve zanimljivosti o ovom napitku.

Kako se dobija kafa, najpopularniji topli napitak?

Ceo proces počinje od biljke kafe, nalik na žbun zelenih listića, belih mirišljavih cvetova. Plod koji daje biljka kafe podseća na bobice, koje u procesu sazrevanja menjaju boju i ubiraju se tek pošto potpuno sazre. Iz ploda se zatim vade zrna, čija finalna obrada postaje prah koji mi kuvamo. Kafa koju kupujemo u marketu je, dakle, gotov proizvod.

Postoji veliki broj vrsta i podvrsta kafe, a dve najpoznatije su arabika i robusta. Zbog blagog ukusa i jake arome prvu konzumira 70% sveta, a drugu svega 30%, jer je znatno gorča i bogatija kofeinom. 

Biljka kafe se danas uzgaja u više od 70 zemalja sveta, a o njenom evolutivnom putu svedoče i različiti načini pripreme. Najpoznatiji način je kuvanje – ova kafa se kod nas naziva turskom, neretko i domaćom, dok je na Balkanu možete pronaći pod nazivom „tradicionalna” i „crna” kafa. 

Osvajanjem sveta, ovaj napitak je u mnogim zemljama za kratko vreme postao brend pa su tako počele da se pripremaju i modernije kafe – espreso, instant, irska kafa i slično. Svaku od njih karakteriše drugačiji način pripreme. Na tržištu je čak moguće pronaći najbolje kapsule za kafu, a sve u cilju jedinstvenog užitka koji pruža njeno ispijanje.

Prapostojbina kafe i legenda o kozama

Najpoznatija legenda o otkriću kafe vezuje se za 9. vek i prostor Etiopije. Prema ovoj priči, etiopski čobanin primetio je čudno ponašanje svojih koza nakon što su se najele bobica biljke kafe. On je nekoliko ovih bobica odneo monasima u obližnju manastir, ali su ih oni nepoverljivo bacili u vatru. Kada su počele da gore, osetio se njihov opojan miris, te su monasi došli na ideju da ispečena zrnca samelju i pomešaju sa vodom.

Tradicija kafe kod različitih naroda

Napitak koji mi danas nazivamo kafom, a koji se pravio od prženih zrna biljke kafe, nastao je u Arabiji. Recept za pravljenje kafe je dugo čuvan u tajnosti, a čak su postojale smrtne kazne za one koji bi pokušali da trguju ovom biljkom. Ipak, mnogi su u tome uspeli, pa se kafa brzo rasprostranila i u druge krajeve sveta i širom njega postala poznata

Kako je stigla do nas?

U 15. veku, u jemenskim manastirima, na jugu Arabijskog poluostrva pojavljuju se prvi pisani podaci o kafi. Odatle je kafa počela da osvaja ceo islamski svet. Najezdom Turaka i osmanskim osvajanjem, ovaj aromatični topli napitak stigao je i u Evropu. Ukrštanje i razmena običaja usled ratnih okolnosti nije zaobišla ni naše prostore, te je uživanje u kafi počelo da se praktikuje i među srpskim narodom. Kafa koju mi danas pijemo i kuvamo i dalje je poznata kao turska kafa

Koliko je kafa zdrava, a koliko štetna za čovekovo zdravlje?

Kofein je najvažniji sastojak kafe i njegovo dejstvo na čoveka je stimulativno – odlaže umor, otklanja pospanost, poboljšava koncentraciju, ublažava migrene. Ako se umereno konzumira, kafa može biti korisna. Međutim, ako se ovaj najpopularniji topli napitak pije u velikim količinama postoji rizik od predoziranja kofeinom, što za posledicu ima povraćanje i pojavu halucinacija. Kofein utiče na krvni pritisak, a velike doze mogu ometati apsorciju kalcijuma i gvožđa u organizmu. Stomatolozi smatraju da kafa (uz cigarete) može uticati na žućkastu boju zuba i neprijatan zadah, te bi trebalo povećati oralnu higijenu nakon njenog konzumiranja, čak i ako nemate svoje zube, već protetske nadoknade.

10 zanimljivih činjenica o kafi

  1. Kafa je drugi po redu najpopularniji napitak na svetu (prvi je voda).
  2. Posle nafte kafa važi za proizvod kojim se naviše trguje u svetu.
  3. Godišnje se na planeti Zemlji popije više od 400 milijardi kafa.
  4. Brazil je najveći proizvođač kafe na svetu.
  5. Kafa se najpre koristila za jelo – afrička plemena su zrna kafe valjala u loj od životinja i tako su dobijala energetske kuglice.
  6. Kafa moka (caffe mocca) nosi naziv po gradu Moka u Jemenu koji je bio središte trgovine kafom.
  7. Naučnici tvrde da pljuvačka može da umanji ukus kafe za čak 50%, te kafa nije toliko ukusna koliko lepo miriše.
  8. Najskuplja kafa na svetu proizvodi se u Indoneziji i na Filipinima, a verovali ili ne, za njen kvalitet je zaslužna cibetka – životinja koja se hrani polodovima kafe i koja kroz izmet izbacuje najkvalitetnije zrno kafe;
  9. Prva espreso mašina proizvedena je u Italiji 1905. godine.
  10.  U Južnoj Koreji, 2014. godine pripremljena je najveća šoljica kafe ikada.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *