Evo zašto je bela boja zidova uvek u trendu

Svako vreme nosi sa sobom neke inovacije uključujući i različite boje zidova, ali bela nikada ne izlazi iz mode. Ona je uvek pravi izbor, jer sigurno nećete pogrešiti pri odabiru nameštaja bez obzira na to šta preferirate. 

Različiti dezeni i dekorativa najpre dolaze do izražaja ukoliko se nametnu kao kontrast beloj boji. Takođe, bela predstavlja najbolju pozadinu umetničkim slikama i cveću, a istovremeno pruža najveću mogućnost za kombinovanje sa različitim detaljima. 

Mada, bez obzira na sve prednosti, ponekad se stiče utisak da bela boja zidova predstavlja već viđen i pomalo dosadan trend. Kao najveći nedostaci ističu se brzo prljanje zidova, monotonija i hladan prostor. U nastavku teksta vam otkrivamo sve prednosti i nedostatke belih zidova ukoliko planirate da preuredite dom. Dizajneri enterijera su saglasni u mišljenju da bela boja zidova pruža osećaj sigurnosti, topline, živosti i pozitivne atmosfere.  

Bela boja odaje utisak besprekorne higijene

Kuhinja i kupatilo su glavne prostorije svakog doma u kojima higijena treba da bide na vrhunskom nivou. Beli zidovi se savršeno uklapaju sa belom tehnikom i kuhinjskim aparatima. Kako biste razbili monotoniju bele boje, savršen dodatak su pločice od mermera koje čitavom prostoru daju dozu elegancije i otmenosti. Mondijal 90 nudi savršen izbor mermernih ploča za bilo koju kuhinju ili kupatilo. U kombinaciji sa zidovima u beloj boji, svaka nijansa mermera se savršeno uklapa, jer bela ostavlja najviše prostora za eksperimentisanje. 

Osećaju prijatnosti ćete doprineti i kada oplemenite kuhinju brojnim dopunskim i dekorativnim elementima. Za razliku od kuhinje, dizajneri enterijera za uređenje kupatila savetuju  više vrsta raznog osvetljenja. Nećete pogrešiti ukoliko oko što većih ogledala postavite led trake. Velika, osvetljena ogledala celom prostoru daju dozu otmenosti i sofisticiranosti. 

Idealna je za manje prostorije

Bela boja je idealna za vizuelno uvećanje prostora. Zahvaljujući njoj i najmanja prostorija može izgledati komfornije i veće. Kako biste dobili širinu prostora najbolje je uz belu kombinovati bež, dok se za spavaće sobe preporučuje neka od pastelnih nijansi. Vizuelna širina se postiže tako što ćete dva zida ofarbati belom bojom, a preostala dva nekom pastelnom nijansom. Ukoliko želite da soba deluje izduženije nego što jeste, savet je da se samo plafon ofarba belom bojom, a bež ili nekom drugom pastelnom nijansom prefarbajte zidove. Još jedna od prednosti bele boje je ta što zahvaljujući boji zidova možete odabrati sobna vrata različitih boja i stilova. 

Prostorije ofarbane u belo deluju svetlije

Bela boja savršeno reflektuje svetlost, tako da je idealna za prostorije sa manje osvetljenja. Dnevna soba treba da bude što osvetljenija, jer tu provodimo najviše vremena. Kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući, dodajte efektne detalje različitih dezena. U nedostatku mašte, ukrasni jastuci su uvek dobro rešenje, jer će stvoriti kontrast u kontaktu sa belim zidnim površinama. 

Uz bele zidove sve kombinacije dolaze u obzir

Raskošna dekoracija i raznovrsni detalji posebno dolaze do izražaja u prostorijama koje su okrečene u belo. Prednost bele boje je u tome što u prvi plan ističe sve, počev od nameštaja svedenih formi, raznovrsne drvenarije pa sve do najsitnijih detalja. Beli zidovi se savršeno uklapaju u sve stilove enterijera, dok poseban efekat daju skandinavskom, industrijskom i minimalističkom stilu. Uz belu boju zidova savršeno se uklapaju tepih i prostirke raznih dezena. Naravno, vodite računa da pronađete odgovarajuće zavese, jer u odnosu na zidove one ostavljaju poseban utisak.   

Gde bela boja nije najbolje rešenje?

Bela boja zidova može biti loš izbor ukoliko se ne posveti dovoljno pažnje dekorativnim elementima. U tom slučaju može delovati sterilno, hladno i bezlično. Još jedan nedostatak zbog kojeg mnogi izbegavaju krečenje u belo je znatno brže prljanje zidova. 

Istina, u domovima sa malom decom ili kućnim ljubimcima beli zidovi nisu najbolje rešenje, jer i najmanjom nepažnjom mogu nastati fleke. Takođe, beli zidovi nisu praktični u prostorijama gde borave pušači, kao i u onim prostorijama  koje su sklone pojavi vlage.

Ono u čemu se slažu skoro svi dizajneri enterijera je da prilikom odabira boja za zidove ne postoje jasno utvrđena pravila. Iako je bela boja uvek u trendu, ne znači nužno da je morate imati u svom životnom prostoru. Najvažnije od svega je da vaš životni prostor oslikava vašu porodicu i vas. Važno je da se osećate udobno, prijatno i komforno, jer ipak vi tu provodite najveći deo vremena. 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *