Održavanje protetskih nadoknada – saveti i preporuke

Većina korisnika protetskih nadoknada smatra redovne posete stomatologu i rutinsko održavanje oralne higijene izlišnim. Ipak, briga o oralnom zdravlju i dentalnoj higijeni i dalje je važna, čak i ako više nemate prirodne zube. Jedna od najvećih prednosti krunica, mostova ili proteza jeste njihova izdržljivost. Međutim, samo pravilno održavanje i higijena mostova i krunica garantuju i njihov duži vek.  Zato je od ključne važnosti znati koje korake treba preduzeti kada je u pitanju nega i održavanje protetskih nadoknada. Bez obzira na to da li imate jednu ili više krunica, veoma je važno pridržavati se osnovnih pravila kada je u pitanju njihovo čišćenje, održavanje i oralna higijena uopšte. Uz odgovarajuću negu, vaš novi osmeh može trajati godinama.

Četkica i konac su i dalje potrebni

Nošenje protetskih nadoknada nikako ne znači da možete reći „zbogom“ osnovnim sredstvima za dentalnu higijenu i zaboraviti na rutinsku oralnu negu. Od momenta kada privremenu krunicu zamenite pravom, preporučljivo je da koristite konac oko nje na isti način na koji to činite oko vaših zdravih, prirodnih zuba. Čestice hrane mogu još lakše da se zarobe između veštačkog zuba i desni (ili pak susednog zuba), te im je potrebna još intenzivnija oralna higijena.

Postupak pravilnog pranja zuba kod koristnika protetskih nadoknada ne razlikuje se mnogo od onog koji se primenjuje kod održavanja higijene prirodnih zuba. Potrebno je pažljivo četkati posebno osetljiva područja. Takvi su npr. spojevi krunica sa zubom u predelu zubnog vrata, prostor između mosta i linije desni, ali i prostori između zuba. Preporučljivo je da zube perete nakon svakog obroka, kao i pre spavanja, jer se najviše hrane zadržava upravo na žicama i bravicama fiksne proteze ili spojevima krunica sa zubom. 

Kod čišćenja protetskih nadoknada će efikasnije biti četkice sa manjom glavom, jer lakše dopiru do manje pristupačnih mesta, pa upravo takve i birajte. Kod fiksnih proteza i aparata su posebno korisne tzv. intradentalne (međuzubne) četkice. U slučaju da su vam desni posebno osetljive ili krvare, parodontolog će vam dodatno prepisati sredstvo za ispiranje usta, u terapijske svrhe.

Izbegavajte lepljivu i tvrdu hranu

Iako su različite protetske nadoknade (fiksna proteza, metalne ili bezmetalne krunice, mostovi ili ugrađeni implanti) izdržljive i jake, one se mogu oštetiti baš kao i vaši prirodni zubi. Žvakanje tvrdih supstanci, kao što je led, koštunjavo voće ili pak grickanje tvrdih bombona ne samo da može dovesti do slamanja prirodnog zuba, povrede desni, oštećivanja plombi i gleđi, već može biti rizično i po vaše krunice ili most. Svi ti lepljivi i tvrdi komadići mogu se lako zarobiti između desni i krunica ili izazvati njihovo slabljenje i labavljenje.

Odbacivanje loših navika

Škripanje zubima, onikofagija, žvakanje olovaka i drugih tvrdih predmeta… Ukoliko ste ranije bezuspešno pokušavali da se rešite ovih loših navika, sada je krajnje vreme da udvostručite svoje napore. Pored toga što mogu loše uticati na vaše prirodne i zdrave zube i oštetiti vam desni, one mogu biti loše i po vaše krunice.  Ukoliko niste svesni nekih svojih loših navika, poput škripanja zubima u snu (bruksizam), odnosno ne možete kontrolisati ovu aktivnost, obavezno posetite stomatologa, kako biste problem rešili odgovarajućom specijalnom zaštitom za svoje zube ili krunice (night guard).  

Redovne kontrole su takođe važne za održavanje protetskih nadoknada

Redovne posete stomatologu su i te kako važne čak i kada imate protetsku nadoknadu. Nemojte čekati da se proteza, krunica ili most oštete da biste se ponovo susreli sa stomatologom. Redovne kontrole i rutinski pregledi veoma su važni kako bi se osiguralo da desni ostanu zdrave, ali i zbog održavanja zdravlja potpornog zuba. Takođe je važno da stomatolog na svakih šest meseci proverava u kakvom su stanju vaše krunice, odnosno proteza, da li su u adekvatnom položaju i sl.

Budite odgovorni prema svom osmehu čak i kada imate zubne proteze, mostove ili krunice, jer i tada postoji opasnost od nakupljanja zubnog plaka, kamenca i povlačenja desni. Ne dozvolite da zbog loše oralne higijene vaše lepe zubne krunice postanu upaljene i ružne na mestu na kojem se spajaju sa desnima. Pridržavajte se saveta koje smo izneli u ovom tekstu i, naravno, nemojte zaboraviti da se oko održavanja protetskih nadoknada bilo koje vrste na vreme i detaljno posavetujete sa svojim izabranim stomatologom. Uz pravilno održavanje produžićete rok trajanja svom mostu ili krunicama mnogo više nego što ste očekivali. Neka vaš osmeh ostavi sjajan utisak na druge i u poznim godinama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *