Kako da vaša kuhinja bude praktična i funkcionalna?

Kuhinja je centralna prostorija svakog doma, tako da je sasvim razumljivo što svako od nas želi lepo da je opremi a osim toga prioritet je praktičnost. Bez obzira na veličinu kuhinje neophodno je dobro isplanirati prostor kako bi kuhinja bila funkcionalna. U nastavku teksta vam predstavljamo neke smernice koje vam mogu koristiti ili dati ideju. Da biste nesmetano mogli da obavljate rad u kuhinji, važan je dobar raspored kuhinjskih elemenata kako bi vam sve bilo nadohvat ruke.

Da li se opredeliti za inovacije ili klasiku?

Neizostavni deo svake kuhinje je šporet. Bilo da odaberete klasičan šporet ili se odlučite za kuhinjsku ploču i ugradnu rernu, svakako nećete pogrešiti. U svakom slučaju važno je da da bude funkcionalno i da služi svrsi. Ugradni elementi su možda funkcionalniji i estetski prijemčiviji, ali ukoliko niste inovativan tip, klasičan šporet je sasvim dobro rešenje.  Nešto što obavezno morate imati je svakako aspirator. S obzirom na to da su današnje kuhinje vrlo često u sklopu dnevnog boravka, sigurno vam se ne bi dopalo da se miris hrane širi po celoj kući. Aspirator je svakako na listi prioriteta, ne smete ga izostaviti, ali se potrudite da ga uskladite sa budžetom namenjenim za opremanje kuhinje. 

Radna ploča mora biti prostrana i funkcionalna 

Sastavni deo svake kuhinje su osnovni kuhinjski elementi, ali pored toga ne smete zanemariti ni sitnice koje svakoj kuhinji daju dodatnu draž. Svedoci smo vremena u kome se ljudi mnogo više opredeljuju za pravljenje komadnog nameštaja po meri. Pored toga što je ova varijanta znatno jeftinija, dosta je i praktičnija, jer na taj način možete maksimalno iskoristiti svaki kvadrat prostora. Neizostavni deo svake kuhinje je radna ploča koja pored estetskog momenta mora da bude i funkcionalna kako biste dobili dovoljno prostora za nesmetani rad. Kuhinjske radne ploče od kvarca su idealno rešenje, jer osim kvaliteta nude različit dezen i što je najvažnije dugotrajnost. 

Prostorna organizacija je veoma bitna

Kako se među osnovne kuhinjske elemente svrstavaju sudopera, frižider i šporet, potrudite se da ih postavite u nizu kako bi vam sve bilo nadohvat ruke. Ne samo da ćete biti bolje organizovani, već ćete ostvariti i dodatnu uštedu vremena. Od prostora zavisi da li ćete odabrati jednodelnu ili dvodelnu sudoperu. Važno je da bude funkcionalna i da se uklopi u ostatak enterijera. Naravno, ukoliko ste u mogućnosti da nabavite mašinu za pranje sudova, bilo bi idealno. Nike neophodno da je imate, ali ne zaboravite da će vam svakako uštedeti vreme i olakšati svakodnevne obaveze. 

Kuhinja zahteva dobro osvetljenje

Kako biste postigli potpun vizuelni efekat, u kuhinji bilo bi dobro da imate više vrsta osvetljenja. Pored toga što doprinosi pozitivnoj atmosferi i uživanju za trpezom, prilično olakšava rad u kuhinji. Odličan izbor može biti led osvetljenje. Možete postaviti led trake celom dužinom ispod visećih kuhinjskih elemenata. Ukoliko ih lepo iskombinujete sa neonskim svetlom, ceo prostor će delovati elegantno i otmeno. 

Prostor za odlaganje otpada

U kuhinji je svakako neophodno imati kantu za otpatke. Kako ne bi kvarila estetski izgled samog prostora, najbolje bi bilo da je smestite negde gde se neće videti. Ukoliko ste u mogućnosti, ugradne kante za otpad su idealno rešenje. Ako vam prostor to ne dozvoljava, obavezno vodite računa da boja kante odgovara ostatku enterijera. 

Ne smete zaboraviti na dekoraciju

Obavezno unesite neki detalj kako biste oplemenili čitav prostor. Ne bi bilo loše da to bude neka polica na kojoj će se nalaziti začini. Najbolje bi bilo da je postavite u blizini radne ploče ili šporeta. Olakšaćete sebi, jer će vam sve biti nadohvat ruke, ali obavezno odaberite odgovarajuće dezene začinskih teglica kako bi vam se uklopile u enterijer. 

Mali kuhinjski aparati doprinose uštedi vremena

U novije vreme mali kuhinjski aparati su postali sastavni deo svake kuhinje, jer znatno olakšavaju rad u njoj. U savremenom svetu ušteda vremena je prioritet, a svi ovi aparati upravo to pružaju. Zahvaljujući njima boravak u kuhinji je višestruko skraćen, a svaki pripremljen obrok ukusan. Zato neizostavno da nabavite mikrotalasnu peć, toster, sokovnik, blender kao i razne vrste seckalica. Ne samo da ćete imati zdrave i ukusne obroke, već ćete nesumnjivo skratiti vreme provedeno u kuhinji, čime ćete sebi olakšati posao. 

U svakom slučaju, važno je da pravilno rasporedite finansijska sredstva sa kojima raspolažete, napravite plan, a zatim se detaljno posvetite uređenju kuhinje. I ne zaboravite da su porodični mir i harmonija nešto što će oplemeniti i najskromnije uređen prostor, bez obzira na to da li je u pitanju kuhinja ili bilo koja druga prostorija. 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *