Najlepše SMS čestitke za krsnu slavu (2016)

Proslavljanje krsne slave je prastari običaj koji se  održao samo još u srpskom narodu. Iako Srbi slave i letnje slave, činjenica je da najviše proslavljaju tri sveca: Svetog arhanđela Mihaila, Svetog Nikolu i Svetog Jovana. Ranije su slave značile otvorena vrata domaćinske kuće za goste od ujutro do uveče, pa i više od jednog dana. Domaćini bi posluživali kafu, slatko, ratluk, na trpezu su postavljana skromna jela. Gosti bi se samo smenjivali.

U današnje vreme sve je drugačije. Krsne slave postale su prave gozbe, a gosti koji su pozvani u više od jedne kuće teško postižu da svuda odu. Potrudili smo se da za vas pripremimo neke prigodne slavske sms čestike, kojima možete obradovati drage ljude koji slave.

Srećna slava, domaćine!

Srećna slava domaćine, u zdravlju je proslavite  i na mladje ostavite, da je slave dok je sveta, zbog sreće i berićeta, običaji to su davni slaviše nam preci slavni! Domaćine, čašu gore nek se mudre reči zbore.

Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća, i nek tamjan zamiriše sve nevolje nek izbriše, nek vas vodi vera prava i Srećna vam krsna slava.

Običaji žive davni, običaji pravoslavni, da se slavi i proslavlja, da se krsti i nazdravlja, čašu dižem ne zbog slavlja već zbog sreće i zbog zdravlja, Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.

Slavski kolač dok se seče, gori sveća celo veče. Na trpezi svega ima, sloge među domaćinima! Gosti došli da proslave sveca, dok veselo vriskaju i raduju se deca! Za Srbina to je radost prava, kad se slavi krsna slava! Srećna slava, domaćine!

Domaćine, naspi čašu, danas slaviš sveca svoga, uzdaj se u veru našu, i u jednog Hrista Boga. Sa gostima ti nazdravi, i neka se vazda slavi.

U čije se zdravlje pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, da se vazda pesma ori, da se mudra reč prozbori, nek je slava srećna svima, da slavite vekovima!

Slavski dan vam srećan, domaćine, da imate goste fine, da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga!

Daleko je kuća stara, u sećanju još mi živi, iz te kuće odoh, brate, u tudjinu u svet sivi. Teško mi je, brate mili, nostalgija mene peče, bar da sam večeras tamo kad se slavski kolač seče. Znam bilo bi ko u raju, u rodnome zavičaju.

Pomogla ti krsna slava, zaštitila svakog tvoga, dok u crkvi kolač sečeš ti pomeni sveca svoga. On te štiti on te voli i zato se njemu moli. Srećna slava, domaćine!

Domaćine, srećna krsna slava! Zdravlje i veselje da vam donesu svi sveti i da vašu sreću ništa ne remeti!

Sveti je dan nek takav i bude, svog SVECA slavi a voli ljude. Podigni čašu takav je red, u čaši vino u duši med. Vino neka ti telo blaži, vera nek ti dušu snaži. Ovo je zdravica iz duše prava SREĆNA TI, DOMAĆINE, KRSNA SLAVA.

Domaćini, dragi, mili! Živi, zdravi, srećni bili! Nek vas čuva krsna slava, nek vas štiti vera prava! Dečica vam zlatna rasla, stoka zdrava travu pasla, sve vam bogato rodilo, u kući nek vam je veselo! Srećna krsna slava!

Domaćine, srećno ti bilo! Sve ti se smejalo, bogato rodilo! U kući ti se pesma orila, svaka radost u duši stvorila! Zdravo da ste nam i uvek veselo, pred kućom vam se kolo povelo! Srećna krsna slava!

Dobro nam bili, u zdravlju slavili! U slozi radili, u ljubavi gradili! Da vam svetac dobri uvek kuću čuva! Srećna krsna slava!

Domaćine, živ mi bio! Sto godina ti slavio! Da ti sve u kući rodi, dobri Bog će da ugodi!

Srećna slava, domaćine! Radosnu i berićetnu godinu vam želim!

Slava se slavi, vino se pije, sveća gori, kolač se seče! Nek vam je srećno ovo sveto veče! Da svaka radost uđe u kuću vašu, evo podižem ovu čašu! Srećna slava, domaćini!

Domaćine dragi i domaćice vredna, želimo vam srećnu slavu! Da ste radosni i srećni, mir i sloga da su uvek u vašem domu! Nek vam je trpeza bogata, duša spokojna i laka, želim peticu za svakog vašeg đaka, berićet i blago, na prvom mestu zdravlje, ostalo kako vam drago!

Dok gori slavska sveća, porodična sreća nek vam se uveća! Želimo vam zdravu, bogatu i uspešnu godinu! Da vas čuva krsna slava, da vas snađe sreća prava! Srećna  krsna slava, domaćini!

Neka tamjan zamiriše, vino toči,  smeh odzvanja! Da su vam gosti veseli, trpeza puna đakonija! Deca da su vam zdrava, sloga da vam je prava! Svaka sreća da vas snađe, bogatstvo do vas put da pronađe! Krstite se sa tri prsta, u ime Hrista Boga i krsta! Srećna slava, domaćini!

Setite se, domaćini, da je srpsko sveto pleme! Podignite čašu gore, zaboravite svako breme! Nek vas sveta svetlost slavska sve obasja ovo veče, rujno vino slatko u potocima nek poteče! Da vas zdravlje dobro služi, uspeh s vama da se druži! Radujte se sa gostima, srećna nek vam je krsna slava!

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *