Prodaja nekretnina – najkorisniji saveti

Dosadio vam je život u dosadašnjem mestu i potrebna vam je promena? U potrazi ste za novim izazovima? Želite da prodate svoju nepokretnost, ali niste sigurni na koji način ćete to izvesti? Šta god da je razlog odluke da prodate nekretninu, nalazite se na pravom mestu. U nastavku teksta ćemo predočiti nekoliko bitnih saveta o procesu prodaja nekretnina, te skrenuti pažnju na najčešće greške.

Da li zaista želite da prodate nekretninu?

Nije uvek lako doneti odluku o prodaji nekretnine. Neophodno je da u svakom slučaju pažljivo razmislite o ovom potezu. Uvek je dobro posavetovati se sa drugim članovima porodice ili najbližim prijateljima. Pre nego što uđete u proces prodaje nekretnine, neophodno je da budete sigurni u svoju odluku.

Ako prodaja nekretnina nije nužna – razmislite i o drugim opcijama 

Prodaja stanova u Beogradu, ali i ostalim većim gradovima, odvija se gotovo svakodnevno. Međutim, ovaj proces je izuzetno veliki korak u životu, pa bi trebalo biti veoma obazriv. Posledično tome, kako smo već i naveli, vaša odluka mora biti doneta tek nakon ozbiljnog i dugog analiziranja i razmišljanja, a vi u nju treba da budete sigurni. Ne bi trebalo propustiti ni najmanji mogući detalj kada uđete u proces prodaje nekretnine, pa je neophodno da pažljivo razmotrite sve moguće opcije. 

Razmislite npr. i o opciji kao što je izdavanje nekretnina. Mnogi vlasnici nekretnina se s razlogom odlučuju za ovu opciju, koja svakako zavisi od mnogih faktora. Svako voli pasivnu zaradu! Naravno, ovakva mogućnost pasivne zarade može se razmatrati  samo u slučaju da prodaja nije nužna. Ukoliko vas porodična ili finansijska situacija, ali i mnoge druge okolnosti stavljaju u poziciju da se ipak odlučite na prodaju nepokretnosti, onda verovatno nećete imati drugog izbora.

Pripremite se za prodaju

U slučaju da ste se definitivno odlučili za prodaju nekretnine, sledeći korak koji morate napraviti jeste definisanje cene, ali i budućih ciljeva. Pored navedenog, biće potrebno odrediti i način prodaje (preko agencije ili bez posrednika, ali ujedno po nižoj ceni).

Ukoliko trenutno živite u nekretnini koju ste odlučili da prodate, a nemate drugu opciju, potrudite se da odvojite dovoljno vremena za selidbu i pronalaženje novog doma. Naša preporuka je da se bacite u potragu neposredno nakon donešene odluke o prodaji! Na taj način će kompletan proces vašeg iseljenja i useljenja u drugi životni prostor biti znatno jednostavniji i manje stresan. 

Izaberite način na koji ćete prodati stan ili kuću

Postoje dva načina uz pomoć kojih možete prodati svoju nekretninu. Prvi način je samostalna prodaja, koja će zahtevati prikupljanje potrebnih dokumenata, oglašavanje i kasniju promociju oglasa. Ovakav način prodaje je najčešći izbor među mnogin prodavcima, jer možete znatno uštedeti ukoliko stan prodajete bez posrednika. S druge strane, vremenski period potreban za nalaženje idealnog kupca je znatno duži.

Druga opcija je prodaja uz pomoć agencija, koja je idealna ukoliko nemate mnogo vremena za čekanje. Dakle, angažovanjem ugledne agencije ćete značajno ubrzati čitav proces kupovine.

Ulaganje u nekretnine pre same prodaje

Ulaganje u nekretninu koju želite da prodate, dugoročno ili neposredno pre samog čina prodaje, biće ključna stavka kada je reč o finalnoj ceni. To u praksi znači da ćete jednostavnim i minimalnim ulaganjima u nekretninu povećati njenu vrednost na tržištu, te ćete moći da je prodate po mnogo većoj ceni! 

Obratite pažnju na nekoliko detalja koje ste tiču enterijera ili eksterijera nekretnine koju planirate da prodate (krečenje, zamena stolarije i sl.) Neugledan eksterijer može odvratiti kupce od vaše nekretine. Neuredno dvorište, smeće  ili nešto duža trava mogu uticati na kompletan izgled eksterijera. Zato je važno da sve bude sređeno i na svom mestu.

Ne zaboravite na dokumentaciju!

Budite spremni na to da će vam nabavljanje potrebne papirologije oduzeti prilično mnogo vremena i da može dodatno usporiti čitav proces prodaje. Ipak, ovo je  važna i obavezna stavka prilikom svih većih prodaja. Kao vlasnik stana imaćete pune ruke posla, jer ćete morati da nabavite sledeće vlasničke dokumente:

  • vlasnički list 
  • kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu
  • ugovor o doživotnom izdržavanju, rešenje o nasleđivanju
  • pravni sled 
  • potvrda o ozakonjenju (ukoliko je nepokretnost uknjižena)
  • saglasnost suvlasnika o prodaji nekretnine (ovo važi samo u slučaju da postoji više vlasnika)

Najčešće greške pri prodaji nepokretnosti

Proces koji se tiče prodaje nekretnina nije nimalo jednostavan, iako ga mnogi prodavci shvataju olako. Zbog takvih stavova ujedno i dolazi do pravljenja nelogičnih poteza, grešaka, ili čak, u najgorem slučaju, odustajanja kupaca. U želji da greške izostanu, a prodaja bude olakšana, predstavićemo najveće greške prodavaca nekretnina:

  • Cena – visoka prodajna cena je faktor koji često zna odvratiti potencijalne kupce od kupovine. Vodite računa! U nameri da i kupac i prodavac budu zadovoljni, cena mora biti u skladu sa realnom vrednošću nekretnine.
  • Loše pregovaranje – loš ili nešto agresivniji pristup neće olakšati niti ubrzati prodaju. Shodno tome, potrudite se da pregovori proteknu u dobroj atmosferi i prijatnoj komunikaciji. Vodite računa o utisku koji ćete ostaviti na potencijalne kupce.
  • Kasni odgovori – ovakva osobina može ubediti kupca da ste neodgovorni, pa može vrlo lako odustati od kupovine.
  • Nefleksibilnost – nemojte biti sebični i kruti u svojim stavovima, već se potrudite da olakšate proces kupovine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *