Retro stil u kuhinji – pomodarstvo ili nostalgija za prošlošću

Retro stil u kuhinji definitivno nije nikakvo pomodarstvo niti tvorevina savremenog doba, iako mu se, pored svega što je danas dostupno (a toliko je toga), iznova vraćamo. Ovaj stil, kako mu sam naziv kaže, vraća nas u prošlost, tačnije u 60. i 70. godine prošlog veka. Evocirajući neka starija vremena, zadatak retro stila je da izazove nostalgična (o)sećanja i da podseti na toplinu doma.

Naime, retro stil evocirajući prošlost priziva osećaje udobnosti i sigurnosti, nasuprot danas široko rasprostranjenom konformizmu. Pošto je opozit savremenim tokovima, ujedno je i sjajna prilika da se pobegne od urbanizacije i modernizacije koju nameće moderno doba. 

U nastavku teksta saznajte kako možete da uredite svoju kuhinju u retro stilu.

Retro stil u kuhinji: smelost i eksperimentisanje u okvirima starog 

Na trenutak se vratite u godine kada ljudima nije bilo dostupno sve ono što danas nama jeste, i kada su sloboda i improvizacija bile glavne alatke u uređivanju doma. Uklapanje različitih boja, mnoštvo kontrasta i izrazita upadljivost nije bilo nešto ka čemu se težilo, već snalaženje sa onim što je trenutno dostupno. 

Danas je situacija sa retro stilom umnogome drugačija. Dosta toga se izgubilo i prestalo da se proizvodi pod uticajima modernih talasa, pa ako težite retro izgledu doma ili samo kuhinje, ne preostaje vam ništa drugo nego da eksperimentišete. Evo nekih ideja i korisnih saveta koje možete primeniti u kuhinji.

Korak broj 1: rešite izgled zidova 

U većini savremenih kuhinja na zidnim površinama dominira bela boja u kombinaciji sa keramikom. Da bi kuhinjski zidovi zasijali u retro stilu imate dva izbora – da ih prekrečite u neku jarku boju ili da ih izlepite tapetama. Pločice je u redu ostaviti, pogotovo oko sudopere i radnih površina, ali u tom slučaju vodite računa da se uklope sa zidovima.

Od jarkih boja možete eksperimentisati sa narandžastom, žutom i zelenom (savršene kombinacije su žuta i boje mente,  narandžasta i crvena, zelena i boja senfa). Ako se odlučite za tapete, birajte dizajn sa krupnim geometrijskim šarama ili još bolje tapete sa printom cigle i malterisanih zidova.

Korak broj 2: jednostavni kuhinjski elementi i uređaji

Kuhinju ne treba opterećivati glomaznim i zatvorenim kuhinjskim elementima. Ako ih izrađujete po meri, specijalno zbog ovog stila, onda neka fokus bude na visećim elementima koji će biti otvreni i sa što više polica i pregrada. Kasnije imate mogućnost da otvorene police i pregrade sakrijete kariranim lastiš zavesicama. Da kuhinjski elementi ne bi doveli do monotonije, enterijer treba malo i osavremeniti, a kvarcne ploče za kuhinju mogu biti odličan izbor, s tim da spoj modernog i starinskog bude minimalan. 

Što se uređaja tiče, znamo da je danas veoma teško pronaći šporet, frižider ili male kuhinjske aparate u retro stilu. Takvi se više ne proizvode, a i njihovu upotrebu odavno su zamenili moderniji uređaji. Zato je najvažnije da ostanete praktični i koristite uređaje koje već imate, a ako ostane prostora i načina da se doda još ponešto od retro tehnike, učinite to. 

Korak broj 3: stislki nameštaj

Ono što će najbolje izraziti retro stil definitivno je nameštaj. Sa svim drugim možete eksperimentisati, ali sa nameštajem je pravilo vrlo jasno. Bacite se u potragu za starinskim stolicama, stolovima, prefarbajte bakin kredenac, ormarić i pronađite im najvidljivije mesto u kuhinji. Kredenac može biti i odlična zamena za viseće kuhinjske elemente, a popularna dekupaž tehnika uvek ga može učiniti najelegantnijom drvenarijom. Kredenac takođe ukrasite kariranim ili heklanim zavesicama.

Sto i stolice u retro stilu trebalo bi da budu drvene (ofarbane u belo) sa najobičnijom konstrukcijom. Međutim, ako se odlučite da ih kupite, birajte stolice šarenih štofova, sa polukružnim naslonima i drvenim nogarima. Od drvenarije predlažemo i ormariće, vitrine, police – sve što vraća u prošlost, a opet je praktično i biće idealno u retro kuhinji.

Korak broj 4: grede i drveni stubovi

Renoviranje kuhinje u retro stilu je zaista veliki izazov, pogotovo što u malom prostoru treba oživeti prošlost, a da opet ne izostane ni funkcionalnost kuhinje. Ako imate veliku i prostranu kuhinju, postavljanje drvenih stubova i greda ispod plafona biće pun pogodak retro promena! Dva drvena stuba postavite simetrično nasred kuhinje, a prostor između njih popunite stolom i stolicama. Stubove kasnije možete dodatno dekorisati porodičnim fotografijama, ceduljama, mini-policama za cveće i slično.

Korak broj 5: retro detalji

I za kraj sledi najlepši deo – dekoracija kuhinje u retro stilu, koji je 60. i 70. godina isijavao kroz bezbroj detalja. Omiljeni su bili ručni radovi – pleteni prekrivači, heklani stolnjaci i vezeni milje, poređani apsolutno svuda. Vi budite umereni pa ih rasporedite samo na stolu i policama. Umesto tepiha, u kuhinju unesite dve-tri resičaste krparice; zakačite zavese od težanog materijala i sa strane ih vežite kanapom ili šarenim trakama. Od ostalih detalja predlažemo i karirane stolnjake i krpe, šareni pribor za jelo i činije u jarkim bojama koje će dominirati na policama. Dobra ideja je da iznad sudopere ušrafire mnogo zakački za šolje, kutlače i slično; gredu iznad plafona obmotajte sijalicama koje će visiti, a na prozorima poređajte saksije sa kaktusima. 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *