Saveti za redovno održavanje automobila

Pored neophodnog malog i velikog servisa, za koje se podrazumeva da ih obavljate na vreme, poželjno je da i samostalno vršite rutinske provere svog četvorotočkaša. Redovno održavanje automobila ne samo da će uticati na bolji kvalitet i veću sigurnost vožnje već će istovremeno smanjiti rizik od kvarova i neprijatnih iznenađenja, ali i produžiti životni vek vašem mezimcu. 

Redovno održavanje automobila za veći deo vozača ne bi trebalo da predstavlja težak zadatak i deo je opšte vozačke kulture, sa kojom bi trebalo da su se vozači upoznali još prilikom polaganja vozačkog ispita. Ipak, činjenica je da veliki broj vlasnika automobila ne praktikuje redovno održavanje i rutinsku proveru svog vozila, pa čak ni obavezno redovno servisiranje. Loše održavanje i neredovan servis mogu dovesti do neželjenih incidenata u saobraćaju, što ne samo da može loše uticati na vaš budžet već može ugroziti i vas i druge učesnike u saobraćaju.

Evo na šta bi posebno trebalo da obraćate pažnju kada je u pitanju redovno održavanje automobila i bez kojih obaveznih pregleda, koje možete obaviti i sami, ne treba da krećete ni na jedan put. 

Pregled motora 

Da bi motor radio kako treba i u svom punom kapacitetu, podrazumeva se da ga treba redovno pregledati. Zato je potrebno da pažljivo osluškujte „srce“ svog automobila. Ponekad će za dijagnostiku problema biti dovoljno da bacite pogled na kontrolnu (instrument) tablu i ozbiljnost problema prepoznaćete po žutom, odnosno crvenom svetlu lampice. Ukoliko se upalila lampica motora na vašoj instrument tabli, od same dijagnostike i ozbiljnosti problema najviše zavisi da li ćete moći da reagujete i intervenišete sami ili ćete morati da potražite pomoć stručnjaka. Ponekad je problem jednostavan, poput nepravilno zatvorenog rezervoara za gorivo. Mnogi automobili imaju ugrađenu dijagnostiku, što olakšava skeniranje problema, ali ako niste te sreće, pomoć auto-mehaničara ili odlazak u prodavnicu auto-delova je neophodan prvi korak.

U svakom slučaju, pažljivo proučite servisnu knjižicu vozila, jer će to umnogome olakšati prepoznavanje svih potencijalnih problema s autom, pa između ostalog i s njegovim motorom.

Provera ulja i uljnih filtera

Ovo je jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju redovno održavanje automobila. Kontrola nivoa ulja, kao i redovna zamena ulja i uljnog filtera produžiće životni vek motora, a samim tim i auta. Samu proveru nivoa ulja možete izvršiti i sami uz pomoć kontrolne šipke (njenim izvlačenjem iz ležišta, brisanjem viška tečnosti, ponovnim vraćanja u ležište i potom ponovnim izvlačenjem radi provere nivoa ulja). Ukoliko niste naročito vični samoj zameni filtera npr., koju treba obavljati jedanput godišnje, ovaj deo možete prepustiti stručnjacima. 

Takođe, podrazumeva se i redovna provera ostalih tečnosti (gorivo, antifriz, tečnost za brisače stakla itd.). 

Provera guma 

Podrazumeva se da ćete rezervni točak uvek imati u svom vozilu, ali to ne znači da ne treba da u svakom slučaju proverite gume pre kretanja na bilo koji put. Imajte u vidu činjenicu da svaki pređeni kilometar ostavlja „traga“ na vašim gumama. Shodno tome, redovna provera guma, gazećeg sloja i pritiska u gumama svakako je poželjna praksa pre svakog sedanja u auto. Informacije o potrebnom pritisku u gumama najbolje je da pronađete u knjižici automobila, koja sadrži i druge bitne podatke o vozilu. U svakom slučaju, ulaganje u kvalitetne gume dugoročno je isplativije i garantuje veću bezbednost dok ste na putu. 

Redovno održavanje automobila – šta još treba da znate

Kada su u pitanju auto delovi, online prodaja mnogo toga olakšava, ali ne rešava sve. Danas jednostavno iz fotelje možete obaviti kupovinu nekog dela za automobil, ali kada je u pitanju zamena, često će vam biti potrebna pomoć stručnjaka. 

Naravno da ne možete u svim situacijama da budete sami svoj majstor. U slučaju ozbiljnijih kvarova, većih servisa ili zamene i remonta određenih auto-delova (kao što je npr. kompresor klime), pomoć auto-mehaničara i ovlašenog servisera je neophodna i u svakom slučaju je sigurnija opcija. 

Ukoliko niste voljni i vični tome da se sami bavite problematikom svog četvorotočkaša i niste spremni da mu pružite više od redovnog čišćenja, čak ni kada su jednostavne provere i pregledi u pitanju – obratite se profesionalcu. U svakom slučaju, rutinsko održavanje automobila i redovna briga o vašem vozilu ne smeju da izostaju. Budite savestan, pažljiv i odgovaran vozač.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *