Staro potkrovlje u novom ruhu: da ili ne?

Lepo uređeno potkrovlje može u isto vreme da izgleda toliko romantično i atraktivno. Mogućnosti pretvaranja nesređenog potkrovlja u koristan prostor su gotovo beskrajne. Od rekreativnog prostora, dečjeg mesta za igru ili životnog prostora za trajni boravak jedne porodice… Pre nego što počnete da razrađujete planove za adaptaciju ili renoviranje, trebalo bi da uzmete u obzir sledeće stvari, kako biste se uverili da projekat ima smisla.

Krovna konstrukcija

Mnogo toga zavisi od krovne konstrukcije. Ako je u pitanju „krovna rešetka“, koja ima mnogo podupirača koji drže krov, onda to komplikuje proceduru. S druge strane, mnogo je lakše adaptirati ukoliko je u pitanju klasična drvena konstrukcija tipa „stolica“. Pre radova je neophodno proveriti da li krov prokišnjava, posebno kada je u pitanju stara konstrukcija. Manje prokišnjavanje, ako se ispod krova nalazi betonska ploča, često može da prođe i neopaženo, jer nekoliko kapi koje prođu kroz krov padnu na beton i posle se osuše. Ali, kada se stavi izolacija i gipsane ploče, svaka kap će se veoma brzo pojaviti u vidu fleke, a o propadanju izolacije da ne govorimo. Stoga je prisustvo prokišnjavanja najlakše utvrditi izlaskom u potkrovlje tokom jačeg pljuska. U suvom i prašnjavom ambijentu se tada svaka naznaka curenja lako otkriva.

Obratite pažnju na pod u potkrovlju

Treba se posbno posvetiti vrsti poda u potkrovlju. Kada je na podu betonska ploča, nema problema. Kod starih zgrada plafon na najvišem spratu često nije betonski, već je u pitanju neka izolujuća konstrukcija. U tom slučaju bi adaptacija zahtevala primenu ozbiljnih građevinskih modifikacija. To se najčešće ne isplati, a često nije moguće ni sa pravnog stanovišta. Ako je potkrovlje u strogom centru grada, veće adaptacije itekako mogu da se isplate, jer je cena kvadratnog metra visoka, pa novac prodajom ili izdavanjem nekretnine brzo može da se povrati. 

Izlazak na potkrovlje podrazumeva i stepenice. Postoje sklopiva stepeništa, ali to je praktično rešenje samo za tavanski prostor koji se koristi povremeno. Možda je kompromisno rešenje ugradnja spiralnog stepeništa, jer ono zauzima najmanje korisnog prostora. Jedna od opcija je postavljanje klasičnog stepeniša uza zid, s tim da se prostor ispod stepeništa iskoristi za ugradnju ormara izrađenog po meri, tako da se na taj način prostor “bačen” na stepenište iskoristi maksimalno. Uzimajući sve u obzir, pažljivo odaberite stepenice za tavan. 

Potkrovlje mora biti dobro osvetljeno

Ukoliko ne postoje, moraćete da dodate prozore koji obezbeđuju dovoljno svetlosti za udoban životni prostor. U zavisnosti od konstrukcije vašeg krova, prozori mogu biti klasični ili krovni. Najbolje je da pre konačne odluke o kupovini i ugradnji porazgovarate sa stručnim licima za prozore na potkrovlju.  

Termoizolacija i vodovodne cevi 

Sledeće na šta treba da obratite pažnju je kapacitet postojećeg sistema grejanja i hlađenja. Čest je slučaj da se potkrovlje adaptira u privatnoj kući sa centralnim grejanjem. U tom slučaju je potrebno produžiti vertikale i ugraditi nove radijatore. Naravno, za taj deo posla se treba posavetovati sa stručnjakom, koji treba da proceni da li postojeće cevne vertikale imaju kapacitet za montažu novih radijatora, a neophodno je videti i da li postojeći kotao ima kapacitet za grejanje dodatnog prostora. Ako se odlučite za grejanje na struju, taj deo posla prepustite majstoru koji bude razvodio električnu energiju.  Dodavanje termoizolacije je takođe nepohodno kako bi vaš prostor imao dobre termalne kapacitete. Najčešće se stavlja mineralna vuna između rogova, a ispod završnog sloja plafona i zidova (koji se uglavnom rade od gips-kartonskih ploča). 

Ako planirate postavku kupatila ili kuhinje na tavanu, morate razmotriti mogućnost dovođenja vodovoda i kanalizacije. Ne zaboravite da kuhinja mora biti funkcionalna i praktična. Vodovodne cevi će biti provedene kroz unutrašnje zidove, ako živite u hladnijim klimama. Pored toga, kanalizacione cevi mogu biti jako zahtevne za postavku u već postojećim uslovima. Malo fleksibilnosti postoji kada se radi sa njima, tako da očekujte dosta posla na već postojećim i novim cevima.

Prilikom razmatranja adaptacije potkrovlja bitno je razmotriti sve nabrojane aspekte. Možda na prvu loptu zvuči obeshrabrujuće, ali sabiranjem pozitivnih naspram negativnih strana, možete dobiti jasnu sliku da li uopšte treba ulaziti u ovu vrstu posla. Glavni razlozi za bi svakako bili povećanje životnog prostora, a zatim i povećanje vrednosti same nekretnine. 

Kako god odlučili, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa stručnim licem, koje će dati nepristrasnu procenu na koji način je adaptacija moguća i u kom trošku, kao i da vam da najbolje savete i opcije prilikom same gradnje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *